Idag finns det 307 personer som är folkbokförda hos Skatteverket i vad som kallas ”äkta månggiftesrelationer”, alltså att månggiftet ingicks i ett land som tillåter det samt att parterna inte hade någon koppling till Sverige för tidpunkten.
Invandringen är orsaken
Antalet registrerade månggiften i Sverige har ökat under de senaste åren och det beror på invandringen från länder som inte tillhör den västerländska kultursfären. Månggifte är straffbart i Sverige, men trots det kan alltså utlänningar i Sverige registrera sina månggiften.
Skatteverket vill nu att detta förfarande förändras och man föreslår nu att dylika äktenskap inte skall godkännas, även om de är ingångna innan personerna haft anknytning till Sverige.
Också oäkta fall finns
Förutom ”äkta månggiftesrelationer” finns det också 500 registreringar av månggiften som inte bedöms vara äkta i Sverige.
Skatteverket hoppas att den utredning som redan nu pågår angående regelverket kring barnäktenskap och tvångsäktenskap också tar itu med frågan om månggifte.
Det juridiska läget
Månggifte är förbjudet i Sverige och regleras i brottsbalkens sjunde kapitel, paragraf ett:
”Ingår den som är gift nytt äktenskap eller ingår ogift äktenskap med den som är gift, dömes för tvegifte till böter eller fängelse i högst två år.
”Om den som är partner i ett registrerat partnerskap ingår äktenskap, dömes för olovligt ingående av äktenskap till böter eller fängelse i högst två år. Lag (1994:1119).”
Pologyni, vilket innebär att en man är gift med flera olika kvinnor är tillåtet i flera muslimska länder.