Det är svårt att säga om bankerna tjänar något på att ”låna” sina kunders pengar i några dagar. Men ”många bäckar små” brukar man ju säga och det är nog lika sant i det här fallet som i andra. Men det spelar mindre roll för den stora frågan vi kan (och bör) ställa i samband med nyheten om att bankerna de facto tjuvlånar pengar av sina kunder när de tankar bilen är: vad kan de mer göra om de vill, mot kundens vilja?
Göra henne luspank är svaret! Medvetet med ett knapptryck eller på grund av en bugg i systemet. Så illa är det faktiskt. Idag kan man vara förberedd genom att ha kontanter så man klarar sig ett tag, men om samhället är kontantlöst? Ja, då står man där på bar backe.
Det är just det några råkat ut för när de tankat och sedan insett att banken lade beslag på varenda sekin som fanns på kontot. Sedan får de veta att det kan ta upp till fem dagar innan ordningen är återställd. För den som redan lever på marginalerna i slutet på månaden kan det betyda vatten, bröd och gröt för familjen, tills banken behagar återlämna det de tjuvlånat.
Etter värre blir det den dagen då folket åter igen tvingas täcka upp för bankernas förluster, vilket brukar bli konsekvensen när de dribblat bort pengarna. I det kontantlösa samhället kommer de bara ta vad de behöver (efter att staten bestämt att de får) och så är det med den saken.
Papperspengar och mynt som inte kommer i närheten av det värde som står präglade på dem är ingen garanti, men aningen bättre en ettor och nollor i molnet.
Ännu en front för oppositionen
Tyvärr finns det inget egentligt motstånd mot det kontantlösa samhället i Sverige idag. Visst driver PRO frågan eftersom deras medlemmar kan ha svårt med den nya tekniken och det finns en del andra som med jämna mellanrum tar upp baksidorna. Och det är gott det.
För den nationella oppositionen finns det flera fronter att strida på. Att finnas på alla, lika mycket och hela tiden är inte möjligt. Till det räcker inte våra resurser. Vi måste välja vad vi ska prioritera. Och frågan är om inte detta med det kommande kontantlösa samhället är viktigare än vad det kan verka vid första anblicken.
Frånsett allt som kan gå galet på grund av systemfel eller cyberterrorism måste vi förhålla oss till den totala makt som staten och bankerna får över oss i samma ögonblick som kontanterna försvinner. Redan idag har bankerna visat sig vara ytterst känsliga inför den politiskt korrekta pöbeln och såväl företag som organisationer har fått se sina konton stängas ner för att sedan inse att ingen annan bank vill betjäna dem.
Nu finns det förvisso en lag i EU som säger att privatpersoner inte får nekas ett konto med de grundläggande funktionerna som behövs. Men lagar kan ändras och lagar kommer ändras.
Kort sagt är det så att det är i tider av förhållandevis lugn som man kan förbereda sig för bistrare tider som väntar. Jag tror att det vore klokt av den nationella oppositionen att vara den rösten som högst motsäger den utveckling vi ser, och det med vettiga argument förankrade i verkligheten. Debaclet med bensinkunderna är utan tvekan ett sådant.