Kvinnor i ålder 40 – 75 år erbjuds screening för bröstcancer och länge har Prostatacancerförbundet velat se något liknande för män. 2014 sa Socialstyrelsen nej och idag kom så beskedet att detta beslut kvarstår. Man hävdar att nyttan inte ”tydligt” väger över de negativa konsekvenserna.
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och runt 10 000 drabbas varje år. 2 400 avlider och av dem 1 800 på grund av att cancern upptäcks för sent. I ett pressmeddelande säger Prostatacancerförbundets ordförande Kjell Brissman:
– Idag kan prostatacancerpatienter i vissa delar av landet få vänta upp till 200 dagar från upptäckt till behandling, vilket är under all kritik. Genom att införa screening skulle väntetiden för patienter med prostatacancer med all säkerhet kunna kortas avsevärt.
Ola Bratt som är docent i urologi och den som är ansvarig för utredningen menar dock att det inte räcker med minskad dödlighet:
– Även om screening skulle minska dödligheten skulle det också innebära att väldigt många män skulle få en cancerdiagnos och behandling för något som de aldrig skulle blivit sjuka av.
Prostatacancer drabbar oftast äldre, sjukdomen är ärftlig men i de flesta fall vet man inte vad den beror på. Det är ovanligt att få prostatacancer innan man är 50 fyllda, risken ökar dock om man får den ärftliga formen.