Terrordådet på Drottninggatan tar mycket plats i årsrapporten även om det inte är något nytt som presenteras. Det hör till sakens natur att Säkerhetspolisen alltid är sparsam med information och försiktig när de delar med sig.
Säkerhetspolischefen Anders Thornberg skriver i sin inledning under rubriken ”Nytt normalläge”:
”Extremistmiljöerna växer och det är en tillväxt som oroar. Vi har ett nytt normalläge i Sverige. På några år har antalet individer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna ökat från hundratals till tusentals. I nuläget är hotet störst från de våldsbejakande islamistiska extremisterna, men under året har antalet aktiviteter i vit makt-miljön varit påfallande många. Vi har också sett hur individer i vit makt-miljön begått grova våldsbrott.”
Thornberg vill se breda gemensamma insatser för att kunna bryta tillväxten i extremistmiljöerna och därtill politisk samverkan för det syftet.
Thornberg skriver också om Säkerhetspolisens arbete som en del av totalförsvaret:
”Säkerhetspolisen har en viktig roll i arbetet med att skydda Sverige mot yttre samhällshotande verksamhet som riktar sig mot våra demokratiska värden. Under året har betydelsen av arbetet med att skydda det mest skyddsvärda uppmärksammats och vi har sett ett ökat intresse för säkerhetsskyddsfrågorna. För Säkerhetspolisens del handlar det om att dels ge råd givning och bedriva tillsyn inom ramen för vårt säkerhetsskyddsuppdrag, dels att följa och motverka brottsaktiva aktörer och nätverk inom ramen för vårt kontraspionagearbete. Två sidor av samma viktiga mynt.”
Säkerhetspolisen sätter också ner foten i en fråga som ofta debatteras, rätten att hysa ”extrema” åsikter. I en intervju med Ahn-Za Hagström, senior analytiker, ställs frågan:
”Så hur ställer sig Säkerhetspolisen till extremistgrupper som förhåller sig till de demokratiska spelreglerna?”
Hon svarar:
– Vi är ingen åsiktspolis. Du får ha hur extrema åsikter som helst, så länge du inte begår brott.
Utmaningarna framledes för Sverige och det största hotet är enligt Säpo fortsatt ”ensamagerande aktörer med en våldsbejakande islamistisk ideologi”. De tar också upp hotet som kommer från främmande makt som kan vilja påverka Sverige och särskilt nämner man det kommande valet.
Men det är inte bara utländsk påverkan som Säpo ser som ett bekymmer i valet utan även polariseringen av debatten:
”Sedan valet för fyra år sedan har det politiska landskapet fragmenterats och polariserats, med kännetecken som snabbhet och hätskhet. Det hårdare debattklimatet kommer sannolikt prägla valet, liksom ökade motsättningar mellan de politiska extremistmiljöerna. Den utvecklingen, liksom andra angivna bedömda utvecklingar, följer Säkerhetspolisen noga.”
Sammantaget är det en förhållandevis dyster bild som Säkerhetspolisen målar upp av vår samtid där såväl hot som utmaningar finns i legio. Man försöker dock förmedla att beredskapen är god. Säpochefen avslutar:
”Säkerhetspolisens uppdrag har förändrats i takt med att omvärlden förändras och hoten mot Sverige ökar. Därför har vi tilldelats ytterligare medel av vår uppdragsgivare, med tydlig inriktning att öka vår kompetens och kvantitet. Inom några år kommer Säkerhets – polisen att ha växt med flera hundra nya medarbetare. En utmaning i sig, men jag är övertygad om att det skapar en säkerhetstjänst redo för framtidens krav och utmaningar. En säkerhetstjänst för ett säkert Sverige även i framtiden.”