Mitt under #Metoo-kampanjen postade den 36-åriga kvinnan sitt påstående på Facebook: ”Mannen som våldtog mig heter [fullständigt namn], född [år] är vit, bor i [orten] och har sambo och barn”, hon länkade också till mannens profil på Facebook.
Kvinnan och mannen hade haft ett sexuellt umgänge men i efterhand hade kvinnan, som är uttalad feminist, kommit fram till att hon egentligen inte velat ha sex med honom, varför det hela då hade varit en våldtäkt. Någon anmälan mot mannen gjorde hon inte eftersom ”samtyckeslagen aldrig gick igenom”, förklarar hon i inlägget på Facebook.
Vad som fick henne att hänga ut mannen som hon i efterhand kom på hade våldtagit henne berättar hon om i ett polisförhör:
– Att Cissi Wallin gick ut om Virtanen, och att rasistiska föreningar inte vill att vita medelklassmän hängs ut. Då insåg jag att detta är precis vad jag har varit med om, en vit man från ett medelklassområde har våldtagit mig.
Tingsrätten fäller, men fria så gott de kan
Kvinnan polisanmäldes av mannen för förtal och frågan avgjordes här om sistens i Södertörns tingsrätt. I sak var målet enkelt; kvinnan hade hängt ut mannen offentligt och hon förnekade inte det. Tingsrätten kommer därför fram till det enda rimliga och kvinnan döms.
Det intressanta är de ”förmildrande omständigheter” som rätten kommer fram till i domen. Bland annat tar de hänsyn till att kvinnan ”mådde dåligt över att hon inte ansåg att hon hade frivillig sex” med mannen (vilket hon kom på i efterhand). Vidare konstaterar rätten också att det var lätt för kvinnan ”att dras med av andras inlägg och avslöjanden i sociala medier”.
På grund av detta beslutade därför tingsrätten att döma kvinnan så milt som möjligt, vilket de också skriver ut i domen. 30 dagsböter blev påföljden för kvinnan.