DANMARK. När Lars Løkke Rasmussen i går presenterade sitt paket med åtgärder för att komma tillrätta med kriminalitet och bidragsberoende i gettona, blev många upprörda. Särskilt förslaget att brott som begås i dessa områden ska bestraffas dubbelt så hårt som i resten av Danmark.
Men Løkke Rasmussen menar att han blivit missförstådd:
– Det är inte ett förslag om att den som bor i Gellerup och inte i Hellerup ska ha ett högre straff om man vandaliserar. Det är gärningsplatsen som är avgörande – inte gärningsmannen eller var han bor, sa statsministern under en frågestund i Folketinget.
Kritikerna tycker dock inte att det gör saken bättre. Flera juridiska organisationer kallar förslaget betänkligt ur ett rättssäkerhetsperspektiv.
22 punkter för att utrota getton
Regeringens gettopaket innehåller 22 förslag som man menar ska utrota de danska gettona på tolv år. Här är de viktigaste förändringarna man vill genomföra.
- Byggnader ska rivas eller renoveras. Kostnad 12 miljarder DKK.
- Gymnasieskolorna ska få välja vilka elever de vill ta emot. Om en skola ser ut att få mer än 20 procent elever med utländsk bakgrund ska de kunna kräva omfördelning.
- Varje ny utomvästlig invandrare som kommer i utbildning eller arbete ska ge kommunen mer pengar i form av statsbidrag. Kostnad en miljard DKK.
- Gratis och obligatorisk förskola för barn i gettona. Om föräldrarna vägrar kan de få sitt barnbidrag indraget.
- Språktest i förskoleklasser där mer än 30 procent av barnen bor i områden som varit på gettolistan de senaste tre åren. Tre gånger om året görs testerna och barn som vid tredje testet fortfarande har ett ”otillräckligt språk” ska erbjudas sommarskola med intensiv språkträning. Om även detta misslyckas får barnet inte börja i första klass.
- Sanktioner för dåliga skolor. Om en skola tre år i rad har många svaga elever och utbrett fusk vid prov, kan skolan tas över av staten och i värsta fall stängas helt.
- Föräldrarna straffas för barnens skolkande. Om en elev har mer än 15 procents frånvaro under ett kvartal mister föräldrarna barnbidraget under det kommande kvartalet. Detta gäller även när barnen inte kommer till prov.
- Föräldrar som skickar sina barn på så kallade uppfostringsresor till hemlandet ska straffas om de utsatt barnets hälsa och utveckling för allvarlig fara. Straffet kan bli fängelse i upp till fyra år – och utvisning oavsett hur länge man bott i Danmark.
- Skärpta straff för lärare, socialarbetare och pedagoger som inte rapporterar misstankar om barn som far illa. Straffet ska variera mellan böter och ett års fängelse.
- Det ska bli lättare att kasta ut de kriminella från gettona. De kan vräkas och förvägras att hyra bostad i området om de ägnat sig åt ”otrygghetsskapande kriminalitet”.
- Dubbla straff för brott som begås i särskilda straffzoner. Polisen ska få möjlighet att utse dessa straffzoner och tre mobila polisstationer ska genomföra 25 större polisaktioner under 2018 och 2019.
- Resursstarka personer går före i bostadskön till gettona. De som studerar eller har fast arbete ska gynnas på bekostnad av dem som går på bidrag.
- Minskade bidrag för dem som flyttar till ett getto. Att flytta till ett av de värsta områdena leder till mindre bidrag och de som går på integrationsbidrag får inte alls flytta hit.
- Fördubblade straff för våld i hemmet. Samtidigt skjuts preskriptionstiden fram så att barnet kan anmäla barnmisshandel fram tills de är 31 år.
Oberörd av kritiken
Lars Løkke Rasmussen tar lätt på kritiken mot förslagen. Angående de dubbla straffen säger han att det är samma princip som att man nu infört särskilda visitationszoner.
– Här får man tåla – på grund av kriminalitetsbilden – att man kan bli visiterad utan särskilt tillstånd från domare. På samma sätt får det allvarligare konsekvenser om man använder kniv i nattlivet här än i andra sammanhang.
Ett annat förslag som kritiserats är det om att föräldrarna ska få minskade eller indragna barnbidrag om deras barn skolkar mycket. Det lägger ett alltför tungt ansvar på barnen, menar till exempel Hanne Knudsen, lektor i pedagogik vid Århus universitet:
– Jag får ont i magen över det ansvar som barnen riskerar att få för familjens ekonomi, säger hon till Danmarks Radio.
Regeringen menar tvärtom att förslaget ska stärka föräldraansvaret och minska elevernas frånvaro.
Utlänningspolitiken kommer dominera
Förslagen är radikala sett ur ett svenskt perspektiv, och danska bedömare menar att de heller aldrig hade kunnat läggas fram här för fem år sedan. När Lars Løkke Rasmussen presenterade paketet vid en presskonferens i gettot Mjölnerparken i går sa han:
– På en generation har vårt land förändrats och det utmanar vår förmåga till sammanhållning. Det är inte så att saker inte fungerat, men de har inte fungerat bra nog. Vi har kollektivt misslyckats.
Tiden fram till nästa val (som ska hållas senast sommaren 2019) kommer att präglas av utlänningspolitiken. De partier som inte anses trovärdiga i fråga om en stram utlänningspolitik kommer få svårt att vinna, menar Danmark Radios inrikeskommentater Jens Ringberg:
– Men det är viktigt att poängtera att utlänningspolitiken inte bara är taktik för de stora partierna i Folketinget. Socialdemokraterna och Venstre (det liberala parti som Løkke Rasmussen leder) delar oron för utvecklingen i gettona.