Till sin hjälp har mediejätten haft branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU. Dess ordförande Jeanette Gustafsdotter skräder inte orden om den kamp för att tysta för dem obekväma röster man har inlett.
– Målet är att stänga ner samtliga konton som gör olagligheter, säger hon till Expressen.
Som Mats Dagerlind på Samhällsnytt konstaterar i en krönika så finns det mellan medieaktörer en informell överenskommelse och praxis att man får göra skärmdumpar av delar av varandras artiklar. Dagerlind skriver:
”Juridiskt sett är det en gråzon men de upphovsrättsliga intrång det kan vara fråga om lyder inte under allmänt åtal, så det går utmärkt att göra så här så länge man är överens och ingen beivrar det.
De nya medieaktörerna har förstås utgått ifrån att samma regler ska gälla också för dem, dvs att man kan skärmdumpa relevanta delar av andra medieaktörers material för att förtydliga och illustrera. Vissa gamla medier har också accepterat detta, kanske därför att de vill vara renhåriga men troligare därför att de är dåligt inlästa på upphovsrättslig juridik och tror att de inte kan agera, att det som de själva och andra medier under lång tid ägnat sig åt är en juridiskt reglerad fri- och rättighet.”
Det är i denna gråzon Bonnier hittat en möjlighet att tysta Granskning Sverige. Med hjälp av den hårdföre advokaten Peter Danowsky har de fått Google att skaka av skräck, samma Google som häromdagen inte var särskilt pigga på att lyda Bonniers order har nu vikt ner sig och helt raderat Granskning Sveriges konto på Youtube.
I onsdagens livesändning av Ingrid och Conrad på Spreaker kl 10-11 medverkar GS-medarbetaren Fabian Fjälling för att kommentera avstängningen och hur de ska gå vidare med sina granskningar av medieföretag och politiker.