Inför årets tävling gjorde Vasaloppet en stor sak av att det endast skulle serveras vegetarisk mat under tävlingssöndagen. Vegetarisk lasagne var det enda på menyn till deltagarna efter loppet. Vi tar ansvar för miljön, var budskapet och glädjande nog lät inte kritiken vänta på sig.
”I norra Dalarna har naturen gett bönderna tuffa förutsättningar. Vi kan producera kött och mjölk, men vi kan inte producera vegetarisk lasagne. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter Vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften,” skriver Martin Moraeus, regionordförande för LRF Dalarna, i en debattartikel i Dalarnas Tidningar.
LRFs svar på Vasaloppets försök att ta politiskt korrekta poäng tog ordentlig skruv i olika medier och sociala plattformar. På LRFs Facebook blev det bland annat en livlig debatt.
Förutom en blandning av veganer och vegetarianer som inte kan hålla sig till ämnet, ser vi kommentarer som:
”Tänkvärt och sant. Populistiska beslut är kanske inte alltid de rätta.
”Ren populism, inget annat.”
”Synnerligen svagt och fräckt mot alla som håller Dalarna öppet!”
Martin Moraeus på LRF tvingas nyansera sin insändare ytterligare i SVTs artikel om ämnet.
”Vi är inte upprörda över lasagnen, det är kommunikationen. Man slår på stora trumman och fokuserar på det vi producerar som något dåligt, det är ledsamt.”
Men det är inte bara när det gäller mat och miljö som Vasaloppet valt att bli politiska. De har även gett sig in i integrations- och utlänningsdebatten.
Vi läser på Vasaloppet.se att man i mitten av augusti uppmanade landets mellanstadie- och högstadielärare att ansöka om att bli utvalda till Vasaloppets skolutmaning. Den ”vinnande” klassen skulle få skidutrustning, coachning, resa, övernattning och startplatser i Ungdomsvasan 2018.
Juryns val föll på klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö. I klassen går elever från jordens alla hörn: Somalia, Kurdistan, Rumänien, Bosnien, Jemen, Ryssland, Ungern, Iran och Palestina.
Den vinnande formuleringen var ”Tillsammans är vi en del av världens kulturer. Nu vill vi att Sveriges kultur och historia blir en del av oss och vår framtid.”
Idrottsläraren på Centrumskolan förklarar vidare att ”ingen i klassen har stått på ett par skidor förut. Det här blir en sjukt häftig grej för dem att testa.”
För sjätte året i rad gick segern i Vasaloppet till Norge. Den här gången hette vinnaren Andreas Nygaard. Frågan är om det långsiktigt är rätt strategi av Vasaloppet att göra om den anrika och prestigefyllda tävlingen till en politisk plattform och ett oseriöst jippo ”att testa” i stället för en extrem utmaning och ett mandomsprov med historiska anor.
Man kanske i stället skulle ha satsat på att få mer fart på de svenska männen, så att vi kan bryta vårt västra grannlands segersvit.