I helgen håller Sverigedemokraterna valkonferens där riksdagslistan fastställs. Efter en lång debatt stod det i dag klart att valberedningens förslag till riksdagslista bifölls. Listan har mött kritik då flera riksdagsledamöter inte fanns med.
Petter Nilsson, SD Västerbotten, lade ett alternativt förslag som i princip var samma lista men där man lagt till tre nuvarande riksdagsledamöter; Kent Ekeroth, Mikael Jansson, Fredrik Eriksson samt Calle Johansson.
Flera talare önskade bifall för den alternativa listan. Bland argumenten fanns att man låter medier och politiska motståndare sätta agendan för Sverigedemokraterna om man petar Kent Ekeroth som varit en av de mest aktiva i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Andra framhöll Mikael Janssons kompetenta arbete inom försvarsfrågor och det faktum att han är en trygg stöttepelare i partiet då han har många års erfarenhet av partiarbete, inte minst som partiledare före Jimmie Åkesson.
Flera bedömare, och även rykten i medierna, menar att Kent Ekeroth och Mikael Jansson måste bort för att Sverigedemokraterna ska ha en chans att kunna samarbeta med Moderaterna efter valet. Kent Ekeroth har varit en arbetsmyra men har också hamnat i många skandaler då han rört sig ute i Stockholms krogmiljöer och menat att det är hans rättighet att leva som en vanlig människa trots att han är en av Sveriges mest uppmärksammade politiker. Det har lett till konflikter och kulminerade med en utdragen rättsprocess där Ekeroth anklagades för ringa misshandel. Han friades senare, men skadan var redan skedd.
Mikael Jansson har suttit i försvarsutskottet sedan 2010 och uppvisat en enorm kompetens inom området. Men han har några gånger talat emot partilinjen, bland annat när det handlat om Sveriges samarbete med Nato. Jansson har som sagt varit med i politiken länge och hans motstånd mot samarbete med Nato passar väl in i SDs gamla partilinje, men sämre i den nya. Han var också öppen med att han hoppades att Donald Trump skulle vinna det amerikanska presidentvalet. Sådana ställningstaganden kan försvåra Sverigedemokraternas inställsamma attityd gentemot Moderaterna.
Senare höll partiledaren Jimmie Åkesson ett tal där han inledde med att säga att han förstår att alla inte är nöjda med den fastslagna listan, men att det nu inte finns tid att sura för det utan att man behöver gå in i valrörelsen med full kraft och energi.
Talet var också en stor flirt med de många invandrare som finns i Sverige. Han menade att invandringen är för stor och att det måste ställas krav på de invandrare som har kommit hit tidigare och de som kommer framledes, men poängterade också flera gånger att Sverigedemokraterna har många medlemmar som inte är födda i Sverige. I övrigt tog Åkesson upp ganska väntade ämnen. Han beskrev Sverigedemokraterna som en folkrörelse och talade om att sjukvården måste förbättras, en fråga som SD kommer att trycka hårt på i valrörelsen för att vinna nya väljargrupper.
Enligt ett meddelande som Sverigedemokraterna sprider via sociala medier meddelade Mattias Karlsson under dagen att Sverigedemokraterna nu är motståndare till den planerade public service-skatten. Det är ett något överraskande besked då SD varit med och tagit fram förslaget om att ersätta licenssystemet med obligatorisk skatt. Ingenstans i den publicerade valplattformen nämns heller något om detta. Kanske är det ett sent påkommet krav som uppstått sedan Alternativ för Sverige krävt att public service ska göras om i grunden.