Det är bland annat forskare från Göteborgs universitet som lyfter miljöaspekterna i samband med den stora invandringen till Sverige, detta i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt en prognos man hänvisar till kommer Sverige ta emot närmare 100 000 utlänningar per år under en överskådlig framtid, vilket kommer att göra avtryck:
”Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur”, skriver forskarna. Man hänvisar till IPCC, FN:s klimatpanel, som slagit fast att folkökning orsakar ökade växthusgaser.
Forskarna anser att Sverige måste begränsa invandringen kraftigt från hur prognoserna ser ut och menar att en invandring med 25 000 individer årligen är ekologiskt hållbart. När invandringen stiger till 100 000 eller 200 000 individer årligen kommer miljöpåverkan ställa till det ordentligt framledes. Med 100 000 individer per år får Sverige en befolkningsmängd på 22 miljoner år 2100:
”Grovt räknat, om förhållandena oförändrade framgent skulle en dubbelt så stor befolkning fördubbla utsläppen av växthusgaser,” skriver forskarna.
Förutom problemen som ovan anförs påpekar också forskarna att den fortsatta massinvandringen leder till förtätning av nuvarande bebyggelse samt att åkermark i utkanterna av tätorterna kommer tas i anspråk för nybyggnation. Detta, menar man, kommer ytterligare försämra landets självförsörjningsgrad. Med en begränsad invandring behövs ingen större nybyggnation enligt forskarna utan boendefrågan kan lösas med renovering av nuvarande bebyggelse och sparsamt nybyggande.
Förutom den negativa miljöpåverkan klargör man också att massinvandringen (av arbetskraft) skapar löneskillnader och ökade klyftor i samhället på sikt, vilket är negativt. Forskarna vill att Sverige ska konkurrera internationellt; inte genom massinvandring och sänkt standard utan med en ”framsynt befolknings- och miljöpolitik.”