I går skrev Malmöbon Paul Nilsson ett mejl som han skickade till såväl opinionsinstitutet Sentio som till Chang Frick som driver Nyheter Idag, webbtidningen som har ett avtal med Sentio om att först få publicera deras mätningar. Frick har tidigare varit medlem i Sverigedemokraterna och påstås stå nära Mattias Karlsson och presschefen Henrik Vinge som kallat AFS för Alternativ för sparkade.
Sentio är det institut som varit bäst på att mäta SDs resultat i de två senaste valen. 2014 visade Sentio att SD skulle få 12,7 procent – det blev 12,86. Sämst var SCB och Novus, som av medierna brukar kallas ”mest vetenskapliga” – båda förutsåg att SD skulle få 8,1 procent.
Paul Nilsson föreslog att man borde erbjuda Alternativ för Sverige som ett alternativ i nästa mätning eftersom det redan visat sig att de har två procent av opinionen. Han skrev:
Till Sentio Research.
Hej,
Det nystartade partiet Alternativ för Sverige lanserades den 5 mars. Redan drygt två veckor efter lanseringen visar den senaste opinionsundersökningen från Yougov att Alternativ för Sverige får nästan två procent. De har inte särredovisats. Dom som i undersökningen svarade att de vill rösta på Alternativ för Sverige fick manuellt skriva partiets namn under ”annat”.
Den senaste mätningen från Ipsos visar också på ett ökat stöd för Alternativ för Sverige bland övriga partier.
Med anledning av resultatet för Alternativ för Sverige i dessa två opinionsundersökningar vill jag föreslå att ni på Sentio Research från och med nu börjar särredovisa partiet i era månadsmätningar.
Hoppas på svar.
Med vänlig hälsning
Paul Nilsson
Arve Östgaard, en av Sentios grundare, svarade:
OK. Vi tar med Alternativ for Sverige i april.
En halvtimme senare kom detta:
Hej!
Att AfS skulle ligga på två procent, som Metro-mätningen hävdar, är ju smått bisarrt. Det är ett parti som precis kommit igång. Enbart att lista det som ett alternativ i en mätning, när partiet fortfarande är nästan helt okänt för gemene man, tror jag leder till att de får ”röster” som inte stämmer med verkligheten.
Även om man t ex listar ”Kalle Anka”-partiet i en Sentiomätning skulle de kunna få någon procent enbart för att de finns som alternativ. På valdagen skulle de ändå inte få några röster att tala om.
Jag tycker man bör avvakta. Vi har redan tre småpartier utanför riksdagen, Piratpartiet, Feministiskt initiativ och Medborgerlig Samling. Det får räcka så länge.
Om stapeln övriga partier börjar bli onormalt stor då kan jag tycka det är värt att undersöka vad som händer där, men det är inget jag sett hittills.
Mvh Chang
Beror Chang Fricks iver att förhindra Sentio att lägga upp AFS som ett alternativ på att han vill hjälpa Sverigedemokraterna? Eller beror det på att hans tidnings utgivningsbevis ägs av partiledaren för Medborgerlig samling (MED)? Tidningen Svegot ringde Chang Frick och frågade hur det ligger till:
– AFS har ju bara funnits i ett par veckor. Lägger man till alternativ så finns det alltid folk som kryssar i det bara för skojs skull. Jag var tveksam redan när Sentio lade till Medborgerlig Samling, vilket de gjorde på eget bevåg, säger Chang Frick.
Vem är det som bestämmer, du eller Sentio?
– Det är jag, för det är jag som betalar för mätningarna.
Hur stort stöd har Medborgerlig Samling fått i dina mätningar?
– Inte stort, det har legat mellan 0,5 och 0,7 procent.
Varför har du inte bett Sentio att ta bort dem då? Folk väljer kanske MED för skojs skull?
– Ja, jo … jag har funderat på att ta bort dem.
AFS fick ju 2 procent i en Yougov-mätning nyligen, det är ju betydligt mer än MED?
– Jo, men jag har inte läst den ännu.
Det är inte så att du i själva verket vill skydda Sverigedemokraterna?
– Haha, nej!
När tar du med AFS då?
– Jag får se hur jag gör. Jag får hålla koll på gruppen Övriga alternativ. Om den börjar växa rejält så kommer de nog med.