USA. – Vi bankar skiten ur Isis. Vi kommer att lämna Syrien, typ, väldigt snart, sa president Trump och visar därmed att han fortsatt omhuldar idén om att USA inte ska närvara som ”världspolis” överallt. Det var bland annat med sådana löften som Trump gick till val, att avsluta alla de meningslösa krig som landet gett sig in i.
Sedan det blev känt att Donald Trump utsett krigshetsaren John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare är det många som oroar sig för att Trumps ”America First”-politik är till ända. (Bolton har gett uttryck för att USA borde avsätta regimen i Iran, regimen i Syrien och regimen i Nordkorea oavsett kostnad i människoliv). Frågan är berättigad.
USA:s utrikespolitik under president Trump har varit svårtolkad. Förvisso beordrade presidenten ett missilanfall mot en syrisk militärbas under förra året, men han såg till att först varna Ryssland (som är allierade med Syrien). Sedan kom nyheten under förra sommaren att Trump givit CIA order om att upphöra med sitt stöd till rebeller i Syrien. Stödet var en del av ett program som Barack Obama lanserade med syfte att störta al-Assad.
Gällande Koreahalvön har Trump hållit en ton som andra presidenter inte vågat och han konstaterade för Nordkoreas ledare Kim Jong-un att hans kärnvapenknapp är större än ”raketmannens”. Västerländska medier och etablissemangspolitiker anklagade Trump för krigshetsande och menade att världen var nära kärnvapenkrig. Resultatet? Nordkorea och Sydkorea ska mötas och Kim Jong-un vill träffa Trump.
Donald Trump såg också till att offentligt deklarera att landets ambassad i Israel ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem och därmed erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Återigen höjdes röster om att presidenten var tokig och att detta skulle destabilisera ytterligare i regionen, men hittills verkar konsekvenserna varit få.
I maj förra året var Trump på besök i Saudiarabien där han talade inför ledarna från ett 50-tal muslimska länder. Sedan, vid en träff med ledarna från Natos medlemsländer sa Trump angående sitt möte i Saudiarabien:
“Ledarna i Mellanöstern gick vid detta möte med på att sluta finansiera den radikala ideologi som leder till denna fruktansvärda terrorism över hela världen.”
När vi sedan ser på relationerna med Ryssland och Kina så är de i vart fall inte sämre än under Obama, och Trump verkar hittills lyckas med att bibehålla respekten hos ländernas ledare samtidigt som han utvisar ryska diplomater och sätter upp handelstullar. Men det är lite för tidigt ännu att säga hur de senaste turerna kommer att spela ut till sist.
Donald Trumps utrikespolitik verkar än så länge gå ut på att ingen egentligen ska veta vad som sker härnäst och det kanske kommer visa sig vara helt rätt. Trots allt har vi hittills haft årtionden av förutsägbar amerikansk imperialism.