När den som kommit att kallas för ”europeiska flyktingkrisen” eller ”migrationskrisen i Europa” pågick deltog Stefan Löfven på ett torgmöte i Stockholm. Han sa bland annat att man i hans Europa ”inte bygger murar”. Tvärt om tyckte han att Europa måste bli generösare.
Då var Stefan Löfven ganska nyvald statsminister och därtill med ett öppna gränser-arv från Alliansens år vid makten. Nu, inte ens ett halvår innan valet den 9 september, låter det annorlunda när Stefan Löfven talar ut i DN.
Statsministern återvänder till ett begrepp han brukar lyfta fram: trovärdighet. Antagligen inser han att regeringens trovärdighet är dalande och hoppas att löften och utspel av en mer populistisk karaktär ska kunna hjälpa på traven. DNs Hans Olsson som träffat statsministern skriver att han i samtalet upprepar att den som fått nej måste lämna landet:
– De som har fått ja ska in i samhället så snabbt som möjligt men de som har fått nej måste lämna landet. Annars har vi ingen trovärdighet i flyktingmottagandet. Vi behöver mer förvarsplatser.
Stefan Löfven anser också att det måste till bättre återvändaravtal och mycket bättre kontroll av företag som anställer illegala invandrare. Däremot säger han inget om organisationer som gömmer illegala invandrare eller att SVT i barnprogram uppmanar till det. Däremot hänvisar statsministern till den utredning som just kom och som säger att man bör låsa in fler som fått avslag:
– Vi har precis tagit emot en utredning som föreslår avresecentrum, att fler ska hänvisas till en begränsad geografisk yta där de ska vara om de har fått nej. Att vi har bättre koll helt enkelt. Förvarsplatserna har vi redan byggt ut, men vi kan komma att behöva fler.
DN undrar om det är ”rimligt att låsa in människor som ska avvisas”?
– Vi måste i alla fall ha koll. Det är inte säkert att man måste låsa in människor varje natt men i alla fall att man har en begränsad geografisk yta eller en anmälningsplikt. Vi måste flytta fram positionerna så att vi är säkra på att de som har fått ett nej lämnar landet. Man får söka asyl, det är en internationell rättighet, men får du nej måste du återvända.
Frågan som återstår för Löfven att få svar på är om tillräckligt många tror på honom. Många har redan uttryckt sin tveksamhet inför statsministerns utspel. Så här skrev till exempel Tidningen Svegots chefredaktör Ingrid Carlqvist på Twitter: