KULTUR. Den enda av de tre som har förklarat sitt avhopp är Peter Englund. I ett mejl till Aftonbladet skriver han att det handlar om en spricka på grund av Akademiens hantering av samröret med den skandalomsusade ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault:
”Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius [den ständiga sekreteraren] åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig.
När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara.”
Gustav III och De Aderton
Att tre livstidsledamöter hoppar av samma dag är inget annat än en superskandal. När Gustav III 1786 insifttade Svenska Akademien med sina 18 ledamöter, eller som de kallas, De Aderton, bestämde han att de skulle sitta på livstid. Från början ville han ha tjugo ledamöter, hälften av antalet i Franska Akademien. Men det blev aderton eftersom det ordet klingade vackrare.
Ledamotskapet är på livstid, och så var det i princip fram till 1989. Fram till dess hade bara en enda ledamot valt att sluta delta i Akademiens möten, och det var Henning Hamilton på stol 9 som 1881 valde att lämna alla de akademier och vittra samfund som han var ledamot i, på grund av den så kallade Hamiltonaffären samma år. Det hade nämligen avslöjats att Hamilton förskingrat cirka 800 000 kronor (i dagens penningvärde cirka 80 miljoner kronor), bland annat hade han förfalskat en brorsons namn på förbindelser. Hamilton avsade sig alla sina förtroendeuppdrag och lämnade Sverige för södra Frankrike.
Salman Rushdie-affären ledde till tre avhopp
Därefter dröjde det till 1989 innan några av De Aderton hoppade av. 1989 valde tre ledamöter att sluta: Werner Aspenström på stol 12, Lars Gyllensten på stol 14 och Kerstin Ekman på stol 15 – på grund av Akademiens feghet i frågan om Salman Rushdie-affären.
1996 valde Knut Ahnlund på stol 7 att inte längre delta i Akademiens arbete, även han på grund av diskussionerna kring fatwan mot Salman Rushdie. 2005 valde han att betrakta sig som helt utomstående, som en protest mot att Elfriede Jelinek tilldelats Nobelpriset i litteratur 2004. Nobelpriset till Jelinek hade ”ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid”, menade Ahnlund i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
2017 meddelade Lotta Lotass på stol 1 att hon sedan 2015 inte längre deltar i Akademiens arbete på grund av att hon mött missnöjda reaktioner mot sitt ledamotskap och sina personliga egenskaper. Enligt Lotass själv var det många som velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1.
De aderton numera De tretton
I dag hoppade alltså tre ledamöter av: Klas Östergren (stol 11), Kjell Espmark (stol 16) och Peter Englund (stol 10). Englund meddelade att han lämnar på grund av den av honom upplevd ”oberättigad och orättfärdig” intern kritik mot Svenska Akademiens sedan 2015 ständiga sekreterare Sara Danius.
De Aderton är alltså numera bara De tretton.