Förutom att vara minst kritiska till invandring överlag (45 procent av svenskarna ser invandring från länder utanför EU som en ”möjlighet”), är vi svenskar dock mest kritiska när det kommer till hur integrationen har gått. Svenskar verkar i högre utsträckning tro att det är möjligt att integrera en miljon utomeuropéer (hittills), varav många muslimer, till Sverige och blir därmed kritiska när det inte fungerar.
73 procent av svenskarna tycker att integrationen i Sverige är misslyckad. Enligt Europabarometern är Sverige ett specialfall eftersom vi både är mest positiva till utomeuropeisk invandring av EUs befolkningar, men samtidigt mest kritiska till integrationen.
Intressant att notera är att svenskar har en positiv syn på hur invandringen påverkar samhället. Hela 76 procent ansåg att den var överlag positiv. Men frågan som ställdes då, till skillnad från frågan om synen på invandring generellt sett, pekade inte ut ”utomeuropeisk invandring” utan bara ”invandring” (vilket omfattar också invandring inom EU).
Eurobarometern genomfördes 21-30 oktober 2017. 28 080 personer över 15 år tillfrågades vid personliga intervjuer i hemmet. Eurobarometern ägs av EU-kommissionen och genomför regelbundet opinionsundersökningar.