Amatörarkeologen René Schön och hans 13-årige student Luca Malaschnitschenko var i januari ute på skattjakt med metalldetektorer i norra Rügen, när de stötte på något de först trodde var en värdelös bit aluminium. När de tittade närmare visade det sig dock vara ett silverföremål.
Detta satte igång en stor utgrävning. I helgen som gick grävde tyska arkeologer ut ett 400 kvadratmeter stort område och hittade en skatt som tros vara kopplat till den danske kungen Harald Blåtand Gormsson, som regerade från 958 till 986.
Man hittade flätade halsband, pärlor, broscher, en Torshammare, ringar och uppemot 600 mynt, varav flera är från Blåtands tid då han regerade Danmark, norra Tyskland, södra Sverige och delar av Norge.
– Den här skatten är den enskilt största av Blåtandsmynt i södra Östersjön och därför av stort värde, säger den ledande arkeologen Michael Schirren till nyhetsbyrån DPA.
Grävts ner när Harald Blåtand flydde till Pommern
Fynden tyder på att skatten kan ha grävts ner i slutet av 980-talet, just när Blåtand flydde till Pommern där han dog 987.
– Här har vi något så ovanligt som fynd som tycks bekräfta historiska källor, säger arkeologen Detlef Jantzen.
Harald Blåtand är känd för att ha enat Danmark, men också för att vara den vikingakung som vände ryggen åt asatron och introducerade kristendomen i de nordiska länderna. Dock tvingades han fly till Pommern efter ett uppror lett av hans son Sven Tveskägg.
Numera är hans namn kanske mest känt för den trådlösa Blåtandsteknologin som finns i alla smarta telefoner och bärbara datorer.