DANMARK. ”Hygge”, som närmast kan översättas med mys, torde vara en av de främsta anledningarna till att folk söker sig till Danmark överhuvudtaget – en kall öl på ett soligt Strøget, avkoppling, god mat, gott snack, den stressfria, chosefria miljön. Detta har turistorganisationen VisitDenmark begripit, och nu vill man att FN-organet Unesco ska ta upp det danska hygget på sin världsarvslista, rapporterar Aftonbladet.
– Det är faktiskt så att ”hygge” har varit en buzz eller boom ute i världen de sista åren. Det är såklart spännande, när man arbetar med att marknadsföra Danmark. Men det är också relevant eftersom turister i hög grad väljer Danmark på grund av den här stämningen. Att man kan komma nära folk och allt det där som ingår i ”hygge”, säger Anja Hartung Sfyrla, affärsutvecklingschef hos VisitDenmark, till danska TV2.
Unescos världsarvslista består av kulturarv, det vill säga byggnader, naturarv, det vill säga naturområden, men också av så kallade immateriella kulturarv, till exempel musik, dans och traditioner. Bland de runt 450 begrepp som redan finns på listan hittar vi till exempel indisk yoga, spansk flamenco och belgisk ölkultur. Sedan Unesco 2006 öppnade för att utvidga begreppet kulturarv, har våra norska grannar begärt att deras folkmusik och dans från området Setesdal ska kulturarvslistas, och nu följer alltså danskarna efter.
Regeringen: ”Svenska traditioner inte värda att bevara”
Institutet för språk och folkminnen i Sverige har under flera år samlat in idéer om svenska bidrag till listan, och fått in förslag som fika, nyckelharpa och Luciatåg. Men förra året framkom det att regeringen motsätter sig svenska bidrag. Anledning: Man vill undvika ”värdehierarkier”.
– Det är ganska många gånger problematiskt att hävda att ett visst kulturarv eller en viss tradition skulle vara viktigare eller ha större betydelse än en annan. Det tycker vi, i nuläget, att det inte finns anledning att göra, att inordna dem i en sådan typ av värdehierarki, säger Per Ohlsson Fridh, statssekreterare på Kulturdepartementet, till Sveriges Radio.