KULTUR. Det är debattören Nuri Kino som lyfter frågan om boken på sin Facebooksida. Han skriver där att han blev kontaktad av en lärare på en grundskola som reagerat över läroboken men fått ”kalla handen” av rektorn. Kino skriver också att elever ska ha mått dåligt över hur man i boken gestaltar Jesus. Därtill påpekar han hur kristendomen utmanas i Sverige:
”Det verkar finnas ett behov av att håna just kristendomen. Det här ju inte första gången detta uppdagas det senaste året. Men det är nog det värsta eller åtminstone ett av de värsta övertrampen.”
Medan andra religioner ska värnas och respekteras så finns det ett annat förhållningssätt mot kristendomen i Sverige.
Kino uppmuntrar sina läsare på Facebook att kontakta förlaget angående boken.
Skulle inte gjort så med Muhammed
Den kristna tidningen Världen idag har varit i kontakt med bokförlaget Natur & Kultur och frågar den ansvarige, Magnus Öljemark om boken och valet av innehåll:
– När vi tog fram den här ville vi lyfta fram olika bilder av Jesus. Tanken är att läraren ska få igång en diskussion om vad det handlar om.
Texten från Ebba Gröns låt var aldrig tänkt att ge en bild av Kristus eller tron utan snarare vara en kontrast till den, menar förlaget. Men det framkommer att det bara är rörande kristendomen som man gör så i boken:
– Man jobbar lite annorlunda med kristendomen eftersom den är central i kursplanen. Det står att man ska belysa kristendomen ”från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering”.
Världen idag ställer sedan en intressant fråga. Skulle bokförlaget kunna tänka sig att göra något liknande med Muhammed och islam?
– Jag tror inte att vi skulle ha det, svarar Öljemark. Han menar att diskussionen inte skulle bli den rätta då eftersom något som uppfattas kränkande kan stå i vägen för undervisningen.