Svensk hybris när FNs säkerhetsråd träffas i Skåne

Stefan och Margot ska lösa konflikten i Syrien

Under helgen blir idylliska Österlen i Skåne skådeplats för en högoktanig internationell toppolitisk drabbning, när FNs säkerhetsråd sammanträder på Dag Hammarskjölds gård Backåkra. Svenska medier berättar andäktigt om den ”historiska händelsen”, och om man får tro Margot Wallström är saken klar – äntligen ska hon och Stefan Löfven få styr på situationen i Syrien!

På fredagsmorgonen landade ledamöterna i FNs säkerhetsråd till ett massivt polispådrag på Kastrups flygplats. Delegationen tillbringar fredagen och natten mot lördagen i Lund, med bland annat besök på forskningsanläggningen ESS. Under lördagen får ambassadörerna poliseskort vidare till Backåkra öster om Ystad, där Sveriges statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström möter dem.

Ett stort område runt gården har spärrats av och flygförbud råder i området, rapporterar Sveriges Radio. Säkerhetsrådet brukar inte träffas utanför FN-huset i New York, men när Sverige föreslog ett möte på den legendariske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds nyrenoverade gård Backåkra, så nappade nuvarande generalsekreteraren Antonio Guterres direkt. Enligt regeringens hemsida är mötet ”ett tillfälle för generalsekreteraren och säkerhetsrådet att förtroligt och informellt diskutera aktuella frågor”.

Margots höga tankar om sig själv

Margot Wallström, som under sin tid som utrikesminister mest gjort sig känd för att hon lyckats med den unika bedriften att reta upp både israelerna och arabvärlden på samma gång, verkar ha höga tankar om sin egen och Sveriges roll i storpolitiken:

– Mötet kommer att hållas på Backåkra, i Dag Hammarskjölds anda. Det är väldigt positivt att mötet kan ske i Sverige, inte minst mot bakgrund av vår långa tradition av att verka för konfliktförebyggande och för fredliga lösningar på konflikter, säger hon i en officiell kommuniké.

Okänt om Wallström här syftar på svensk eftergiftspolitik under Andra världskriget, eller det omfattande svenska stödet till olika diktaturer som Zimbabwe och Nordkorea. Kanske är det den svenska vapenexporten hon har i tankarna, där har ju Sverige helt nyligen gjort en storartad insats för fred och demokrati genom att förse länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med krigsmateriel.

Bångstyriga FN-figurer ska styras upp

Hursomhelst, i en intervju med Dagens Nyheter lägger fru Wallström vidare ut texten om det magiska möte på Österlen där hon och Stefan Löfven hoppas lösa diverse världsproblem, kanske framförallt den till synes eviga konflikten i Syrien. Medlemmarna i säkerhetsrådet är bångstyriga figurer, förstår man på Wallström, men det fina i kråksången är att vi svenskar är så fantastiskt duktiga på att föra nykter, vuxen och ansvarsfull dialog. DN frågar: ”När Sverige fick en plats i säkerhetsrådet var det med en uttalad strategi om att skapa ett bättre samtalsklimat?”

Wallströms svar:

– Ett tag blev det bättre. Sedan fick vi en ny rysk ambassadör, och den inrikespolitiska situationen i USA har kanske inte heller hjälpt, med motstridiga budskap och en president som twittrar sådant som inte stämmer överens med hur man agerar i säkerhetsrådet.

Dessa förbaskade ryssar och amerikanare som inte lyssnar när Sverige talar om vad de ska göra! Och nu när Sverige bara har några månader kvar av sin dyrköpta tid i säkerhetsrådet så gäller det så klart att smida medan järnet är varmt. Margot Wallström är dock övertygad om att en vistelse på den skånska landsbygden kan få de tröga ambassadörerna att ta sitt förnuft till fånga.

I Hammarskjölds möbler blir det nog fred i Syrien

– Det tror jag absolut. Jag tror att ambassadörerna kan känna att de kan koppla av och fästa blicken någon annanstans. Miljön är fantastiskt fin och jag tror att man fattar bättre beslut i vackra rum än i fönsterlösa. Det blir nästan som att komma hem till Hammarskjöld, de kommer att ha sitt sammanträde i ett ganska litet rum, med hans möbler.

Jag håller med Margot om en sak – miljön i vårt vackra Skåne är fantastiskt fin. Jag hoppas att ambassadörerna tillåts gå en promenad ner till havet och längs rapsfälten. Kanske smaka lite god skånsk mat och dryck. Men en sak tror jag vi kan slå fast redan nu: Skulle man lyckas komma fram till något vettigt under det här mötet så är det inte tack vare Margot Wallström och Stefan Löfven – det är trots dem.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!