STORBRITANNIEN. Snart 2 år gamle Alfie Evans lider av en svår neurologisk sjukdom. De brittiska läkarna har gett upp allt hopp om honom, något hans föräldrar vägrar göra. Läkarna har länge velat stänga av hans respirator och strax efter klockan 22 på måndagskvällen skedde detta.
Till allas förvåning fortsatte Alfie dock andas på egen hand. På tisdagsmorgonen talade hans pappa Tom Evans med pressen och sa att han vädjat till läkarna att åtminstone ge Alfie vatten och syrgas, vilket de till sist gick med på. Tom Evans och pojkens mamma Kate James har fått löfte av självaste påven att Alfie ska få vård på sjukhuset i Vatikanstaten, men brittiska myndigheter vägrar släppa iväg pojken.
I går eftermiddag uppstod en ny chans när en domare från Högsta domstolen hörde parterna på nytt. Hans besked var det sämsta tänkbara för föräldrarna – han förbjöd dem att lämna landet och krossade därmed allt hopp om att rädda Alfies liv. Detta trots att ett plan står startklart för Italien, något som inte kostar den brittiska staten ett enda pund.
Domare Hayden sa att om familjen haft ”en mer konstruktiv attityd” hade kanske andra möjligheter kunnat öppnas – som att ta hem Alfie från sjukhuset Alder Hey. En mer konstruktiv attityd är tydligen att de ska sluta tjata om att de vill ge sonen en ny chans till vård i Italien.
På onsdagsmorgonen kom besked att föräldrarna trots allt inte ger slaget förlorat, rapporterar The Sun. Man kommer att överklaga domstolens beslut i eftermiddag, sa en talesman för den kristna rättsorganisation som hjälper familjen. Tom Evans berättade att han och Kate James sedan tisdag kväll varit tvungna att hjälpa Alfie genom att ge honom konstgjord andning, efter att pojkens läppar börjat bli blå.
– Vi gjorde det en sjuksköterska borde gjort för att hålla honom vid liv. Nu säger de att han ser jättebra ut, men vi vet ju allihop att han borde vara i Italien vid detta laget, sa en utmattad Tom Evans utanför sjukhuset i Liverpool.
Föräldrarna hoppas att sjukhuset åtminstone låter dem ta hem sin son, om man nu inte låter dem lämna landet för behandling.