RAMADANFARAN. Inger Støjberg inleder sin debattartikel i danska tidningen B.T. med att slå fast tre saker: I Danmark råder religionsfrihet, religion är en privatsak och ramadanmånaden är över oss:
”Ja, du läste rätt: Ramadan är över oss alla. För även om det bara är praktiserande muslimer som fastar så har det inverkan på resten av det danska samhället. Ramadan är ett av de fem grundläggande kraven i islam och den omfattar alla muslimer som inte löper risk att bli sjuka av att fasta. Det betyder bland annat att sjuka, svaga och gravida är undantagna. Uppfyller man däremot kraven i islam och därmed håller ramadan, så innebär det att man i dag 21 maj 2018 varken får äta eller dricka alls från klockan 02.54 till 21.29. Man får med andra ord inte äta eller dricka under mer än 18 timmar. Helt ärligt, jag tycker att man som muslim i ett modernt samhälle som det danska bör överväga vilka konsekvenser det får för samhället när man väljer att hålla ramadan.”
Helt andra krav i dag än på Muhammeds tid
Inger Støjberg, som tillhör det konservativa regeringspartiet Venstre, skriver därefter att det naturligtvis ställs helt andra krav i dagens samhälle än i Medina under Muhammeds tid. Långa arbetsdagar som ibland innefattar hantering av farliga maskiner, bussar som ska köras i rusningstrafik av chaufförer som inte har ätit eller druckit på över tio timmar, sjukhus som ska fungera lika bra under ramadan som under vanliga dagar. Detta, menar hon, skapar praktiska, säkerhetsmässiga och produktionsmässiga utmaningar i det moderna samhället.
”Det kan faktiskt vara farligt för oss alla om busschauffören inte äter eller dricker under en hel dag, precis som man självklart inte levererar och presterar som vanligt på fabriken eller på sjukhuset om man under en hel månad avstår från mat och dryck under dygnets alla ljusa timmar.
Jag har respekt för att man vill praktisera sin religion och de traditioner den medför, men jag anser att religion är en privatsak och att vi måste få igång en debatt om hur vi försäkrar oss om att detta inte blir en fråga för samhället. Jag vill inte ta rätten att utöva sin religion och religiösa högtider ifrån danska muslimer, men jag vill uppmana dem att ta ut sin semester under ramadanmånaden så att [fastandet] inte får en negativ effekt på resten av det danska samhället. Gör man det så respekterar man just att religion är den privatsak som den bör vara.”
B.T. frågar sina läsare om de håller med om at muslimer bör ta semester under ramadan. Just nu instämmer 65 procent av dem.