FLAGGRELATIVISM. Kulturkvinnan på Expressen tyckte att det var ett ”märkligt beslut” av rektorn på Nacka gymnasium att bara tillåta svenska flaggor när eleverna tar studenten. Så hon använde sin makt i form av att få sin åsikt publicerad i nämnda kvällstidning och snart nog ändrade sig rektorn. Också den svenska flaggan förbjuds och allt handlade egentligen bara om brandsäkerhet.
Gunilla Brodrej är säkert nöjd med sig själv. Även om det framöver inte kommer att synas turkiska, kurdiska eller somaliska flaggor, så kommer det heller inte synas svenska flaggor. När firandet är slut på skolan kan alla göra vad de vill och rektorn kan andas ut.
Bara blågult vore självklart
Sverige är unikt i det att så många ser vurmandet för allt utländskt som den högsta dygden. Svenska flaggor är problematiska, men inte andra nationers. Motsatsen vore ju det självklara och speciellt på dagar som är ”speciella” i någon mån.
Det är lätt att hålla med Nalin Pekgul som förra sommaren skrev i Expressen om otyget att visa upp alla andra flaggor än den svenska under studenten:
”Flaggorna utrycker någonting annat än att man är stolt över att ha rötterna i en annan kultur. De demonstrerar ett avståndstagande från Sverige. Bakom de flagginsvepta ungdomarna står föräldrar och släktingar som stolt kan visa upp att barnen har ärvt deras hemlängtan.”
Mångkulturalisternas illusion
Enligt kulturkvinnan på Expressen kan man gott ha två nationella identiteter och då välja att framhålla den ena eller andra beroende på vad man känner.
Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19.