LESBOS. Läget på Greklands tredje största ö Lesbos är mycket allvarligt. Sedan de så kallade flyktingarna började välla in där 2015 har turisterna försvunnit och livet har blivit farligt.
Borgmästaren Spyros Galinis berättar för tidningen Iefimerida:
– Kvinnorna är rädda för att lämna sina hem och vi håller barnen inne i våra hus.
Han förklarar att invånarna är totalt utmattade av den farliga situationen med migranterna. Annat var det när ”flyktingkrisen” inleddes hösten 2015. Då öppnade Lesbosborna sina hem för de syriska asylsökarna och blev till och med nominerade till Nobels fredspris för sin insats.
Nu är situationen helt annorlunda. De en gång så solidariska och toleranta öborna tvingas nu möta den grymma verkligheten där ”flyktingarna” förstört deras trygghet. I det stora lägret Moria har kurder och araber hamnat i krig med varandra och förra fredagen lämnade 900 kurder lägret och vägrar återvända. De är nu utspridda över ön.
Känner sig totalt övergivna
– Vi känner oss övergivna av både Grekland och EU. Numera är bara en tredjedel av oss som bor här greker.
Det har inte bara blivit farligt på Lesbos utan också mycket fattigare. Den så viktiga turismen är nästan helt borta och Evangelos Myrsinias på den lokala handelskammaren berättar att handeln och investeringarna på ön helt har avstannat.
– Vi känner oss försummade och övergivna här på öarna. Vi är besvikna och det blir ännu värre av beslutet att öka skatterna som kommer att drastiskt höja våra levnadsomkostnader, säger Myrsinias.
Borgmästaren Spyros Galinis har nu mer eller mindre förklarat krig mot den grekiska staten. Han konstaterar att Lesbos har en specifik och begränsad kapacitet och att inga ytterligare strukturer bör skapas. Problemen måste i stället hanteras centralt genom att man överför de asylsökande till fastlandet.
– Jag begär en omedelbar nedstängning av dessa läger och att ni tar itu med överflödet av asylsökare.
Migranterna fortsätter välla in
Borgmästaren har dessutom vänt sig till en domstol på Lesbos för att få hjälp med problemen.
– Regeringens hantering av situationen rubbar inte bara vårt förtroende för den, utan tvingar oss också att ta till drastiska metoder för att skydda vårt lokalsamhälle. Vi är på riktigt rädda och kämpar för att klara oss.
Inte heller finns några tecken på att migrantströmmen avtar – hittills i år har 10 700 tagit sig till Grekland samtidigt som uppskattningsvis 60 000 redan bor i olika läger. Förutom Lesbos kämpar öarna Chios och Samos med överfulla flyktingläger, och det enda Greklands regering har gjort är att ansöka om mer pengar från EU för att bygga fler mottagningar. Svaret på denna begäran väntas komma i mitten av juni.