KAMELKONKURS. 2012 fick några ”kamelentusiaster” idén att ta fram en affärsplan för ett kamelcenter i Göteborgsförorten Angered. Det dröjde inte länge förrän de fick bidrag av stadsutvecklingsprojektet Utveckling Nordost, allt i syfte att ”ge jobb åt människor som stod långt från arbetsmarknaden”. Som en bonus trodde man att ett kamelcenter skulle locka turister och företagsevent – genom att erbjuda kamelridning och sälja kamelmjölk.
Initiativtagare till det hela var somalierna Géza Nagy och Deq Hassan i Svensk-somaliska vänföreningen. De tyckte att det skulle bli roligare att bo i Angered om det också bodde kameler där. Deq Hassan förklarade för Göteborg Direkt att han alltid haft den här idén och att kamelhållning är en tradition med tusenåriga anor i Somalia och att det i hans förening finns gott om kunskaper som skulle komma till god användning.
Personlig erfarenhet av kameler
Ett extra plus var förstås att Deq Hassan har personlig erfarenhet av kamelskötsel från hemlandet Somalia. Som barn hjälpte han nämligen släktingar som hade egna djur:
– I mitt hemland brukar man börja när man är runt sex år. Då får man hjälpa till med att sköta om kalvarna, mest med mjölkningen och med att få hem djuren på kvällarna.
Men trots all entusiasm från kamelskötarna från Somalia och de svenska politikerna blev det aldrig något kamelcenter. I går avslöjade Göteborg Direkt att Göteborgs tingsrätt har försatt Angereds kamelcenter i konkurs. Trots stora skulder till kommunen och Arbetsförmedlingen kan föreningen bara redovisa tillgångar på drygt 4 000 kronor, och ordförande i social resursnämnden, Marina Johansson (S), säger att möjligheterna att få tillbaka skattebetalarnas pengar är små.
En halv miljon kronor
Och det handlar inte om lite pengar. I slutet av 2015 gav sociala resursnämnden ett bidrag om 500 000 kronor till en stallbyggnad. Problemet var bara att föreningen inte fått bygglov – och aldrig byggde något stall. Vart pengarna i stället gick är oklart.
– Pengarna användes inte som det var avsett och då ska de betalas tillbaka. Det finns det tydliga regler för, säger Marina Johansson till Göteborg Direkt.
I april 2017 beslutade nämnden att hela beloppet skulle betalas tillbaka. Kamelcentret ansåg att de gjort ”lite rätt” och bad att få slippa betala tillbaka 200 000. Men nämnden var bestämd – hela den halva miljonen skulle betalas tillbaka.
”Vill dra lärdom av detta”
Några pengar såg de förstås aldrig röken av och nyligen ansökte föreningen om konkurs, vilket Göteborgs tingsrätt beviljade 21 maj. I handlingarna framgår att kamelcentret har skulder på drygt 800 000 kronor till Arbetsförmedlingen och Göteborgs stad. De tillgångar man anger att man har är en frysbox och en bandavrullare – värda 4 695 kronor.
S-politikern Marina Johansson verkar inte alls förstå vad som hänt. Till tidningen säger hon att det är första gången hon har stött på att det inte fungerat. Nu vill hon dra lärdom av detta och i fortsättningen inte betala ut pengar när man inväntar besked från andra myndigheter.