NOBORDERS. I Europaparlamentet är de rädda. Inte för terrordåd. Givetvis inte för folkutbytet. Inte heller för människors allt mer negativa inställning till hela EU-projektet.
De är rädda att den fria rörligheten ska inskränkas. De är rädda för gränser och för att medborgare själva ska få bestämma vilka som släpps in i deras hemländer. Ett av de länder som haft den dåliga stilen att skrämma Europaparlamentet på detta sätt är Sverige – på grund av de temporära gränskontroller som infördes för snart tre år sedan och fortlöpande har godkänts av EU-kommissionen.
Bodil Valero, som är miljöpartist och EU-parlamentariker, tycker att gränskontroller har funnits längre än vad hon anser är nödvändigt, och att detta är ett hot mot hela Schengensamarbetet.
— Ett antal medlemsländer bryter mot regelverket genom att behålla gränskontroller längre än nödvändigt och sätter därigenom hela Schengensamarbetet på spel.
Nu kräver man att detta missbruk stoppas och en resolution, som dock inte är bindande, röstades igenom med stor majoritet i slutet av maj. De svenska EU-parlamentarikerna röstade (givetvis) ja till förslaget med siffrorna 15 för och 4 emot.
Fler attacker på den lilla frihet inom EU som finns kvar är att vänta. I ett uttalande går Europaparlamentet till hård attack mot dem som vill försvåra att människor fritt och utan kontroll kan röra sig in och ut ur nationalstater.
”Schengensamarbetet, ett av EUs viktigaste resultat, står vid en skiljeväg och det krävs kraftfulla och gemensamma åtgärder för att helt få tillbaka de fördelar det kan ge medborgarna.”