SMITTSAMT. En hivsmittad man från Uppsala stod åtalad för att ha haft oskyddat sex med en annan person (man?) utan att ha berättat att han bar på smittan. Rubriceringen var framkallande av fara eftersom hiv är obotligt och vars sista stadium är aids. Rätten menade dock att risken för smitta har varit minimal eftersom mannen ätit sina mediciner och gått på kontroller. Expertis menar att i det läget så överför inte den hivsmittade viruset.
Upphäver smittskyddslagen
I smittskyddslagen står det att den som bär på hiv måste berätta det för sin sexpartner. Detta kan tas bort av behandlade läkare om skäl föreligger, denne kan också ta bort kondomkrav vid oralsex. I fallet som HD nu avgjort hade inte behandlande läkare tagit bort kravet utan mannen visste att han måste informera sexpartner om att han har hiv samt att han måste använda kondom.
Detta struntande han i. Det struntade tingsrätten också i, samt hovrätten. Nu också Högsta domstolen, vars dom är prejudicerande. Därmed upphäver de i praktiken smittsskyddslagen och kravet på att en läkare ska ta bort informationsplikten för hivsmittade som sköter sina mediciner och går på kontroller.
RFSU applåderar domen
Andreas Berglöf, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU, tycker att det är en bra dom och säger:
– Domen innebär att personer som lever med hiv inte ska åtalas och dömas i framtiden och i princip alla som lever med hiv i Sverige har behandling. Det kommer att betyda mycket för synen på personen som lever med hiv. Det är många som fortfarande har obefogade rädslor kopplat till hiv och det är därför viktigt att betona att det finns bra behandling och att hiv då är en kronisk infektion.
Vi har alltså hamnat i en situation där vi å ena sidan överröses med uppmaningar att använda kondom, samtidigt som HD slår fast att det är okej för en hivsmittad att inte göra det, samt att inte berätta att vederbörande bär på smittan. Och detta uppskattas av Riksförbundet för sexuell upplysning.
Den stora frågan: Varför vill man inte berätta?
Självfallet väljer SVT Nyheter gärningsmannens perspektiv i sin rapportering, men ingen ställer den avgörande frågan.
Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia.