FÖRBÄTTRING. Fusk på körkortsproven är ett stort problem, vilket Tidningen Svegot tidigare skrivit om. I stället för att faktiskt lära sig trafikreglerna så fotograferas proven av, man använder hörselsnäckor för att få de rätta svaren upplästa eller så gör man helt enkelt om proven gång på gång tills man memorerat dem. I vissa fall har eleverna gjort proven upp emot 80 gånger …
Den som blivit påkommen med att fuska har inte straffats på annat sätt än att de har fått lämna lokalen. Fram till i måndags var det bara att boka in sig på en ny provtid och försöka igen. Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, säger till Aftonbladet:
— Man har i princip kunnat ge kontrollanterna fingret, gå därifrån och sedan komma tillbaka samma eftermiddag.
Nu har Trafikverket satt in nya åtgärder för att försvåra detta. Innan körkortsprovet startar måste man lova ”på heder och samvete” att inte fuska, och får veta vad eventuellt fusk kommer att innebära.
Konsekvenser vid fusk
Eftersom man redan innan provet skrivit under på att man inte ska fuska blir det numera en polissak om man blir påkommen. Brottet är ”osant intygande”. Utöver en polisanmälan avbryts givetvis provet och ogiltigförklaras. Eventuellt redan bokat körprov stryks och fuskaren får betydligt svårare att boka ett nytt prov. Tidigare var det bara att hitta nästa lediga tid, men om man nu blivit påkommen med fusk måste man boka via Trafikverket – som sedan får avgöra när man får skriva det på nytt.
Förhoppningsvis kan detta göra att något färre olämpliga förare hittar ut på våra vägar. Det är faktiskt en fråga om liv eller död.