TOPPMÖTE. Den 16 juli ska Donald Trump och Vladimir Putin mötas i Helsingfors, Finland. I går träffade USAs nationella säkerhetsrådgivare John Bolton den ryske presidenten och därefter stod det klart var och när mötet ska äga rum.
Det är ett efterlängtat möte för alla som oroats av de frostiga relationer som under en tid funnits mellan USA och Ryssland. När Donald Trump tillträdde sitt ämbete blev han utpekad som Rysslandsvän eftersom han inte intog en konfrontativ linje mot landet, men i och med de (hittills) grundlösa anklagelser som riktats mot honom från etablissemanget i USA förändrades retoriken från presidenten.
Hillary Clinton hade i stort sett utlovat ett krig mot Ryssland om hon blev vald till president, vilket liberala och ”neocons” världen över sett fram emot under lång tid. Med Trumps seger kom detta på skam. Men dessa krafter fick ny luft under vingarna i och med USAs agerande i Syrien och den uppskruvade retoriken från Vita Huset.
Båda parter vill nu uppenbarligen ha bättre relationer och detta möte får ses som ett första steg. USAs president har sagt att man bland annat kommer att diskutera Ukraina samt kriget i Syrien under mötet. Därutöver kommer man också att diskutera om att Ryssland återigen ska välkomnas till G8.
De två presidenterna kommer att samtala privat i några timmar och sedan kommer man också att ha möten där rådgivare och staber deltar.
Ökad trovärdighet efter Kim Jong-Un
Donald Trump har inte legat på latsidan vad gäller att träffa viktiga spelare på den globala arenan och efter toppmötet med Nordkoreas ledare häromsistens (som bland annat fått konsekvensen att USA-fientlig propaganda i Nordkorea börjat försvinna) har han ökat sin trovärdighet inom världspolitiken.
Självfallet kommer inte det vänsterliberala etablissemanget att ge honom uppskattning utan fortsätta misstänkliggöra hans internationella arbete. Men faktum är att Trump bara gör vad han har sagt: Att sätta USA främst. Att ha bra relationer till andra stormakter i världen är att sätta sitt eget land först.
Wallström fick nobben
Sveriges feministiska utrikesminister fick dock än en gång se sig slagen, denna gång av Finland. Margot Wallström ville nämligen, enligt Tidningen Svegots källa, få mötet till Sverige (precis som toppmötet mellan USA och Nordkorea).
Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia.