LÖFVÉN. I dag börjar EU-toppmötet i Bryssel och en av frågorna som ska diskuteras är möjligheten att upprätta läger för asylsökande utanför EUs gränser. Förslaget är inte nytt, men har kommit att aktualiseras när allt fler kräver en lösning på de problem som invasionen från MENA-länder har inneburit.
Rådsordförande Donald Tusk som ska leda mötet varnar för att de partier som insett problemen med massinvandringen riskerar att få mer makt om EU inte lyckas lösa situationen. I ett brev till regerings- och statscheferna skriver han:
”Vi har sett nya politiska rörelser skapas som erbjuder enkla svar på de mest komplicerade frågorna. Om folk tror på dem, att bara de kan hitta en effektiv lösning på migrationskrisen, kommer de även att tro på allt annat de säger.”
EU är bevisligen skakat av alla de sunda nationalistiska krafter som numera till stor del styr det politiska samtalet. Att inte släppa in främlingar i sitt land, än mindre för att EU bestämt det, kanske låter som en enkel lösning för att det är en enkel lösning. ”Frågan” är nämligen inte speciellt komplicerad. Utlänningar är i våra länder. Vi vill inte ha dem här. Därför ska de ut.
Nej från Löfvén
Stefan Löfvén sa inte oväntat nej till EU-läger, men lämnade ändå frågan relativt öppen. I nuläget är det för många frågetecken kring lägren, menar han, och vill samtidigt att frågan fortsätter utredas tillsammans med UNHCR.
— Regeringen är inte beredd att stödja detta rakt av. Det är för många frågetecken.
För en gångs skull verkar han ha rätt. Debatten på torsdagen handlade om detaljer kring eventuella läger, men det var svårt att nå fram till tydliga svar hur dessa uppsamlingsplatser faktiskt ska användas. Det enda som är tydligt från EU är att de ska sålla ut ekonomiska migranter från dem som faktiskt behöver skydd och allmänt minska fördelarna och möjligheterna med att invandra till EU.
Regeringen Löfvén vill i stället att EU tvingar sina medlemsländer att ta emot oönskade invandrare, men den uppgörelse man hade hoppats på blir inte av. Ändå lovar man att fortsätta driva frågan och det finns visst stöd för denna linje i EU-nämnden.