Flera skadade i skottlossning på Söder i Helsingborg

”Det nya Malmö” placerar sig på gängkartan

Minst fyra personer som är kända av polisen sedan tidigare, ska ha skadats i ett gängkrig med skottlossning på Söder i Helsingborg. Polisen har gått upp i stabsläge, helikoptern har snurrat över stadens södra delar i flera timmar, men ännu har ingen gripits.

GÄNGKRIG. Strax efter klockan 20 på lördagskvällen utbröt skottlossning på Carl Krooksgatan på Söder i Helsingborg – fyra personer uppges vara skottskadade eller knivskurna och har förts till sjukhus, varav tre uppges vara allvarligt skadade. Enligt uppgifter till Tidningen Svegot handlar det om ett gängkrig. På söndagsmorgonen rapporterar Helsingborgs Dagblad att den lindrigast skadade mannen under natten anhölls misstänkt för mordförsök.

Ett vittne säger till Helsingborgs Dagblad:

– Vi var på väg till bion, jag och några vänner. Då hörde vi skottlossning och en kompis såg en man falla omkull. Sen var det en man som flydde på motorcykel mot trafiken på Södergatan.

En stor polisinsats har sedan dess letat efter gärningsmannen eller gärningsmännen – utan framgång. Jag blev själv omkörd av tre civila polisbilar med blinkande helljus och blåljus inifrån bilarna på motorvägen mellan Lund och Helsingborg. De körde i minst 200 kilometer i timmen.

Detta verkar dock inte ha hjälpt det minsta. Enligt uppgifter till Tidningen Svegot har polisarbetet varit minst sagt kaotiskt – de ska ha ”städat upp platsen och förstört bevis i sin iver att normalisera förhållandet i området”. Inga avspärrningar gjordes direkt eftersom de hade ”svårigheter att få grepp om situationen”. Efter ett par timmar kom de fram till att de var ”rätt säkra med beaktande av brottsoffrens troliga identiteter att detta är en kriminell uppgörelse”.

Polisen har inte en susning

Vilka gäng det rör sig om har polisen dock ingen susning om. De visste till en början inte heller om brottsoffren är kända av polisen sedan tidigare. Rena Kling & Klang-arbetet med andra ord – vilket inte lär göra helsingborgarna mer trygga.

Att Helsingborg är det nya Malmö blir allt tydligare. Jag skrev om detta i mitt rekviem över min hemstad i början av maj. Jag skrev bland annat:

”Jag sörjer mitt Helsingborg. Mitt vackra, underbara och en gång så fredliga Helsingborg. Med tanke på statistiken över antalet utlänningar i brottsaktiv ålder förstår jag att allt bara kommer att bli värre och värre framöver. För några år sedan lämnade jag Malmö på grund av kriminaliteten och den aggressiva miljön. Snart kommer jag att bli tvungen att lämna även Helsingborg.”

20 maj visade Sveriges Televisions Agenda ett inslag från Söder i Helsingborg – området som klassats som den otryggaste stadsdelen i Sydsverige. Egentligen finns det många områden i Sydsverige som är betydligt farligare än Söder, men där är alla på något sätt med på att det ska vara så. Där är svenskarnas andel av befolkningen försvinnande liten.

Svenskarna på Söder är livrädda

Och även om Söder mer och mer tagits över av araber, så bort det fortfarande svenskar där. Och de är förstås livrädda. De ser att det nästan inte finns några svenska affärer eller restauranger kvar, de ser att nästan ingen av dem som rör sig i området är svenskar och de är givetvis förtvivlade.

I Agendainslaget menade både en S-politiker och en polis att Söder är mycket bättre än sitt rykte. Kommunalrådet Ola Möller (S) gick runt med teve-teamet och mötte en äldre dam som sa:

– Man vågar knappt gå in i huset utan att vända sig om och titta så att det inte är någon utlänning där.

Men Möller, som själv bor på Söder, höll inte med.

– Jag tycker inte det är en rättvis bild. Upplevelsen kan jag inte säga emot, men rent faktiskt finns det betydligt värre platser. Söder är inte utpekat som en av de värsta platserna av polisen själva, sa han.

”Den faktiska otryggheten är inte så stor som människor tror”

Och polisinspektör Jonas Berg, som jobbat i området i över 20 år, menade att känslan av oro är överdriven för han såg inga tecken på att den generella brottsutvecklingen förändrats.

– Vi har haft skjutningar och mord de senaste åren, så visst finns det skäl för folk att känna sig otrygga. Däremot tror jag inte att den faktiska otryggheten är så stor som dessa människor tror att den är. Att det under alla omständigheter skulle vara farligt att bo på Söder stämmer inte, säger han.

Undrar vad han säger i dag när ett stort antal människor blev vittnen till hur gängkriminella hade en uppgörelse mitt på Carl Krooksgatan, mellan Sams bar och Bagdadi Konditori – tidigare Konditori Lorry.

I ett inslag från SVT i kväll (som nu verkar vara borttaget) syns redan några sekunder in i reporterns intervju med polisbefälet på plats en utländsk kvinna störa dem genom att säga:” Ljuga, ljuga.” Därefter flinar hon och vinkar in i kameran. Helsingborg är i det närmaste förlorat.

I den här filmen, som verkar vara inspelad strax efter skottlossningen, syns tydligt att polisen inte spärrat av området utan låter araber springa omkring hur som helst och till och med sparka på ett brottsoffer.

Det senaste som meddelats är att såväl Helsingborgspolisen som Nationella Operativa Avdelningen, NOA, gått upp i stabsläge. Det gör säkert de gängkriminella jätterädda …

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!