KLAUSTROFOBI. Det var efter ett gemensamt träningspass som U16-laget och deras tränare bestämde sig för att ge sig ut på den olycksaliga utflykten. Efter att sällskapet gett sig in i Tham Luang-grottorna, överraskades man av en våldsam monsunstorm, som snabbt fyllde grottgångarna med vatten.
Det dröjde tio dagar innan ett enormt sökpådrag med militär, dyk- och grottexperter från bland annat USA, Storbritannien, Kina och Laos hittade pojkarna och deras tränare uppkrupna på en avsats i en av grottorna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Filmklipp tagna av räddningsstyrkan visar att pojkarna är vid förhållandevis gott mod, och man har lyckats föra in medicin, mat och andra förnödenheter till sällskapet.
Fyra kilometer från grottans mynning
Men att få ut dem är ingen lätt uppgift. Avsatsen där de nu befinner sig ligger fyra kilometer från grottans mynning, tunnlarna är smala och knixiga och många av pojkarna är inte ens simkunniga, än mindre erfarna dykare. Om man betänker att det tog elitdykteamet som hittade pojkarna tre timmar att nå fram till dem, så förstår man vidden av problemet.
Man har provat lite olika lösningar, bland annat har ma försökt pumpa ut vatten ur grottan, hittills utan framgång. Man har sökt efter alternativa ingångar. Det har till och med framkastats att pojkarna kanske får bli kvar i grottan tills regnsäsongen är över – om fyra månader. Det senaste budet är dock att man försöker lära pojkarna dyka för att kunna ta sig ut.
Får lära sig dyka
– Vi lär barnen simma och dyka, förklarar vice premiärminister Prawit Wongsuwan, och tillägger;
– Vattnet är väldigt strömt och utrymmet mycket trångt. Att få ut barnen är extremt resurskrävande.
Regeringsföreträdare betonar att arbetet med att förbereda pojkarna för den krävande uppgiften att ta sig ut ur grottan måste få ta den tid det tar, och att det är av yttersta vikt att inte stressa räddningsstyrkan i dess arbete.