Transperson blev Fröken Spanien – ställer upp i Miss Universum

Miss Universum är världens mest prestigefyllda skönhetstävling. Nu visar de hur progressiva de är efter att transpersonen Angela Ponce tog hem titeln Fröken Spanien. ”Hon” kommer därmed att representera landet i den stora tävlingen när den går av stapeln.

UPP-OCH-NEDVÄNDA-VÄRLDEN. För första gången kommer en transperson – en biologisk man som opererat sig till ”kvinna” att tävla i Miss Universum. Angela Ponce är bland annat fotomodell, men säger att ”hennes” viktigaste uppgift är att vara en ”talesperson för inkludering, respekt och mångfald” i världen. Det gör ”hon” bland annat genom att nu representera Spanien i Miss Universum.

Ponce är inte den första transpersonen att ta sitt könsbyte ett steg längre. Bland andra har vi den brasilianska handbollsspelaren Tifanny Abreu som dominerar på planen, eller Laurel Hubbard, ”hon” ställde upp och vann sin viktklass i Australasian Championship i tyngdlyftning förra året. I sammanhanget måste vi också nämna Fallon Fox som tävlar i MMA.

För Ponce är saken förvisso litet annorlunda. I sportens värld bör en man – oavsett hur mycket ”kvinna” han gjort sig till, ha en biologisk fördel. Men i en skönhetstävling för kvinnor borde det omvända råda.

Sant är att vid ett snabbt första ögonkast, med rätt smink och kläder, så luras den mest uppmärksamma av Ponce. På bilden nedan passerar ”hon” som kvinna, i alla fall för undertecknad.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!