Intervju med Mattias ”Kiwi” Kivinen om nya skivan Man ur huse

Mattias "Kiwi" Kivinen i sin studio.

Kiwi and the Dogboys har erövrat många svenskars hjärtan med sin unika blandning av dansband och nationalism. Förra skivan, Varen svenske, sålde snabbt slut och nu är han tillbaka med nästa – Man ur huse. Hur har samarbetet med Midgård Records gått och varför säljer skivorna så bra? Vi ringde upp Kiwi för att ta reda på det!

DANSBANDSNATIONALISM. Plötsligt var han bara där, Mattias ”Kiwi” Kivinen, med sina underfundiga texter och covers på kända och okända dansbandslåtar. Var och varannan nationalist gick och nynnade på låtar som ”Svenskar är vita” och ”Jag bara undrar”. Det var låtar skrivna med glädje och kärlek till det svenska folket, men även ilska riktad mot de politiker som fattat ödesdigra beslut.

Första skivan producerade, tryckte, förpackade och sålde Mattias från sin lägenhet, helt utan hjälp. Den sålde snabbt slut. Inför sin andra skiva har han inlett ett samarbete med Midgård Records.

Goddag, Mattias! Hur togs din första skiva Varen svenske emot?

Första skivan, ”Varen svenske”, sålde snabbt slut.

— Den första skivan togs emot otroligt bra. Jag kommer aldrig att glömma dygnet när Ingrid och Conrad berättade att den gick att köpa. Det öste in beställningar och det blev kaos. Nu håller Midgård Records i den biten och de vet vad de pysslar med. De är väldigt proffsiga. Förhandsbokningen går trögare än första skivan. Det kan bero på många olika saker. Förra skivan släpptes före jul och många gav bort den i julklapp. Givetvis kan det bero på kvaliteten från min sida. Dock tvivlar jag på det, för man köper inte grisen i säcken. Alla låtar utom två finns att ladda ner gratis och har gjort sedan de skapades. Det är inte jättelätt att sälja något som är gratis på nätet.

Hur har det varit att samarbeta med Midgård Records varit jämfört med att släppa skiva själv?

— Skillnaden har varit enorm. Jag har kunnat fokusera på enbart musiken och så har Midgård tagit hand om resten. Jag känner mig faktiskt ganska bortskämd. Jag hoppas folk köper skivan, om inte annat för att stödja Midgård. Slocknar Midgård får icke politiskt korrekta band det väldigt tufft. De kämpar på i bakgrunden och får alldeles för lite cred och uppmärksamhet. I mitt fall står de för den ekonomiska risken om skivan inte säljer. Som är artist är det väldigt skönt att slippa, och en otrolig lättnad för mig personligen.

På Kiwis andra skriva har han breddat melodivalet något, men trallvänligheten finns absolut kvar.

Berätta lite om din nya skiva Man ur huse !

— Den nya skivan är tyngre och är bredare än den första, tycker jag. Dels är den tyngsta live-låten Svensk bredvid svensk med, men även den mest avskalade och tårdrypande versionen av nationalsången med Havanna, min dotter. Jag har testat att köra lite olika musikstilar.

— För mig själv så är skivan en sorts dagbok. Varje låt förknippas med en händelse för mig. Det kan vara alltifrån självupplevda händelser i vardagen till stora nyheter i riket. Dagen vi släppte in 9 000 afghanska män som inte har asylskäl är till exempel svår att glömma.

Vad kommer namnet Man ur huse ifrån?

— Man ur huse kommer från känslan jag har fått via sociala medier senaste året. Det har hänt någonting och väldigt många är förbannade och vågar stå för det nu. Man ställer sig upp och säger ifrån på ett annat sätt. Det viskas inte längre i stugorna. Folket samlas och går man ur huse.

Nästan alla låtar finns ju som du säger redan gratis att ladda ned. Varför säljer skivan ändå tror du?

— Ja, du … Jag tror att folk köper skivan ändå för att stödja projektet med glada och politiskt inkorrekta låtar. Kiwi and The Dogboys är förknippade med ett leende. Det är långt ifrån alla som köper skivan men gillar låtarna ändå. Jag har en liten men väldigt trogen skara riktiga fans. Man köper skivan för att stödja oss framförallt, men många säger att de gärna spelar skivan högt när de sitter i bilen.

— Det viktigaste för mig är att budskapet kommer ut. Hade det inte varit gratis hade vi inte kommit långt. Givetvis har det varit lite intäkter. men de har gått till uppdatera studion med framförallt mjukvara. Låten ”Svenne ifrån Sverige” har på lite mer än två månader setts av över 130 000 på Facebook. Vi får hoppas att vi säljer minst 200 skivor! Det är min önskan, att Midgård tjänar lite på detta så vi kan göra en skiva på engelska. Jag vill skicka engelskspråkig dansbandsmusik med vassa texter till Tyskland!

Vad har du annars på gång?

— Jag har faktiskt skrivit en låt om och till Alternativ för Sverige som precis har släppts. Utöver det har jag äntligen lagt upp några låtar från första skivan på Spotify, Deezer och iTunes. De borde synas om några dagar, det är bara att söka på ”Kiwi”. Jag vill även tacka för allt otroligt stöd jag har fått sedan jag började med detta. Det är helt otroligt och betyder mer än jag kan beskriva. Tack, alla där ute som sjunger, dansar och lyssnar till min musik!

Tjuvlyssna helt gratis på Kiwi and the Dogboys här, och köp sedan skivan hos Midgård Records.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!