LARVER. Processionslarverna håller till i tallarna vid Bornholms sydligaste udde Dueodde. De fascinerande djuren vandrar omkring i flera meter långa kedjor, men de är fulla av hår som kan beskrivas som starkt giftiga pilar. När de känner sig störda eller hotade kan de fyra av sina giftpilar, och den som får håren på sig drabbas av utslag, stark klåda och ibland andningsbesvär.
Just nu är det högsäsong för processionslarverna. I juli och augusti spinner de handbollsstora nystan i tallarna vid Dueodde, och tar sig sedan ner från träden för att marschera omkring i sina långa kedjor och därefter förpuppas.
Ser man larverna ska man hålla fingrarna borta och absolut inte plocka upp dem. Det gäller också döda och torra larver vars hår fortfarande är giftigt, varnar danska Miljöstyrelsen.
Hundar kan dö av giftet
Hundar och andra djur som nosar på eller till och med äter larverna kan bli allvarligt sjuka och ibland till och med dö. En angripen hundtunga kan bli så illa skadad att den bryts ner och faller av.
Den som varit i närkontakt med processionslarver och mår dåligt ska uppsöka läkare. Har man fått de giftiga håren på huden kan de tas bort med tejp.
Normalt sett behöver processionslarverna hög värme och är därför mer vanligt förekommande i Sydeuropa. I Danmark hittas de bara vid Dueodde. I Sverige har de synts på Öland och Gotland. I Belgien lever de i ekträd och i Spanien i pinjeträd.