HANDSKAKNINGSINDUSTRIN. När kvinnan, som sökte anställning på ett tolkföretag i Uppsala, skulle hälsa på chefen vägrade hon ta i hand. Då avbröt chefen intervjun med orden ”vi kan avrunda här” enligt kvinnan.
Kvinnan kunde inte ta män i hand på grund av sin religion och hälsade istället genom att lägga handen över hjärtat. Detta är diskriminering och en kränkning eftersom kvinnan gör skillnad på kön. Arbetsgivaren menade att detta skulle kunna leda till konflikter på arbetsplatsen. Därmed kräver man att alla anställda skall vara beredda att ta i hand med både kvinnor och män.
Men, att tvinga människor att ta i hand är inte något som ett företag har rätt att göra har nu Arbetsdomstolen kommit fram till. En arbetsgivare får dock kräva att alla skall behandlas lika oavsett kön. Kvinnan har alltså full rätt att neka att ta någon i hand, så länge hon inte gör skillnad mellan könen. Det vill säga inte tar någon i hand.
Tolkföretaget har utsatt kvinnan för ”indirekt diskriminering” och hon kan plocka ut 40 000 kronor för besväret.
Inte första gången
Tidigare på året försökte en annan kvinna sig på något liknande. Hon krävde hela 120 000 kronor på grund av påstådd diskriminering. Hon fick dock avslag, eftersom det inte ansågs bevisat att skolan hade kommit med några krav på ”handhälsning”.
Att inte skaka i hand har visat sig vara ett lätt sätt att tjäna pengar, och man kan börja undra vilka rättigheter en arbetsgivare egentligen har kvar om inte ens en sådan självklar sak som att ta i hand tillåts vara ett anställningskrav.