HEM OCH SKOLA. För ett par år sedan gick jag på en föreläsning om hemundervisning. Den hölls av Jonas Himmelstrand som är ordförande för Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige (ROHUS). Då var hemundervisning något jag knappt funderat på, men som jag tänkt mycket mer på sedan dess. Då svensk skola befinner sig i fritt fall med sjunkande skolresultat, tilltagande oordning i klassrummen och elever som mår allt sämre, borde hemundervisning vara ett alternativ som varje sund förälder överväger. Om det nu inte vore för att det sedan 2011 är förbjudet att hemundervisa sina barn i Sverige. I västvärlden är det faktiskt bara Sverige och Tyskland som inte tillåter hemundervisning. Om man utmanar ödet och väljer att hemundervisa barnen ändå så riskerar man hundratusentals kronor i vite och i värsta fall får man barnen omhändertagna av socialen. Alternativet om man inte vill sätta barnen i skola är att flytta utomlands. Himmelstrand flydde med sin familj till Åland, vilket även flera andra svenska familjer har gjort för att kunna hemskola sina barn.
Jag har sett hur det ser ut i svensk skola och det är allt annat än upplyftande. Den generella kunskapsnivån bland eleverna är skrämmande låg, de har svårt att sitta still och koncentrera sig och verkar många gånger helt sakna studiemotivation. Att de ofta dras med nyutexaminerade lärare och vikarier utan pedagogisk utbildning som inte har någon större erfarenhet av att hålla ordning på en hel klass gör inte saken bättre. Barn är individer med olika förmågor, olika behov och olika intressen. Även om en klass är etniskt homogen och saknar problembarn är det svårt att individanpassa utbildningen i den mån det skulle behövas. I en typisk svensk klass idag, bestående av barn från världens alla hörn och många med diagnoser av olika slag, är det en omöjlighet. Dagens svenska skola är absolut inget jag vill utsätta mina framtida barn för. Möjligheten att hemundervisa sina barn borde vara en rättighet men i Sverige är man alltså hänvisad till att fly landet för att kunna göra detta.
Vilka är då fördelarna med att hemundervisa?
Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.