Kvinna höggs i ryggen – misstänkt terrorbrott i Oslo

Det är sällan en advokat håller med åklagaren om att klienten ska häktas i väntan på rättegång. Men det är just vad som hände i Norge i förra veckan då advokat Ola Lunde bad rätten att häkta den 20-åriga muslimska man han företräder. Efter att ha mött klienten konstaterar han att mannen är farlig.

MISSTÄNKT TERROR. Den 20-årige mannen, som är rysk medborgare, är misstänkt för terrorbrott efter att han knivhuggit en kvinna inne på en Kiwibutik i Oslo under torsdagen förra veckan. Hans advokat, Ola Lunde, pratade med Dagbladet efter att ha mött sin klient.

– Jag kommer inte begära att få honom släppt, det är för farligt, sa advokaten då.

Advokat Lunde fortsätter att berätta att mannen sagt i förhör att han egentligen ville mörda många européer genom att köra över dem med ett fordon.

– Han har pratat om att köra in en bil i stora folksamlingar. Detta sa han var ett sätt att utföra ett terrordåd på.

Enligt advokaten är motivet religiöst. Mannen är muslim och hatar européerna för att de har det bra och för att de är kristna. Att vara kristen är synd, menar mannen, som vill att alla kristna ska dö.

Mannen, som är rysk medborgare, kom till Norge från Sverige under torsdagen. Han hade då bara varit i Sverige några få timmar och det var bara en ren tillfällighet som gjorde att han reste vidare till Oslo. Väl där knivhögg han en kvinna i ryggen inne på en Kiwibutik. Kvinnan väntade på sin tur i kassakön när mannen högg henne. Också valet av offer verkar ha varit en ren tillfällighet.

Kvinnan blev allvarligt skadad men överlevde och befinner sig på sjukhus.

Mannen har i efterhand ändrat sin berättelse. I senare förhör har han tagit avstånd från terrorism och sina tidigare uttalanden. Han säger nu att han var ”ur form” dagen för knivöverfallet. Norska säkerhetspolisen, PST, utreder alltjämt brottet som misstänkt terrorbrott och mannen häktades i fyra veckor, varefter en ny förhandling kommer att genomföras.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!