Påven vill stärka banden till islam

Det är viktigt för den katolska kyrkan att stärka banden till islam. Därför besöker påven Franciskus här i dagarna Förenade Arabemiraten.

PÅVESTOLEN. Tiden är över sedan länge då påven beordrade korståg mot islam och Europa förenade sig mot saracenerna. Nu är det viktiga för de stora kristna kyrkorna att knyta vänskapsband med Allahs anhängare och Vägens följare.

Påven Franciskus vill bygga broar till islam och reser därför till Förenade Arabemiraten denna helg. I ett uttalande säger påven:

– Jag är glad att få skriva en ny sida i historien om relationen mellan religionerna och bekräfta att vi är bröder, om än olika.

Att knyta vänskapsband med islam ser påven som ett mycket viktigt arbete (när han inte talar sig varm om öppna gränser). Och han väljer att göra det på plats om det är möjligt. Valentino Cottini, som undervisar om relationer mellan muslimer och kristna vid ett lärosäte i Rom, säger:

– Påve Franciskus är olik sin företrädare påve Benedict XVI eftersom han föredrar personliga möten framför teologiska subtiliteter.

Katolska kyrkan är världens största kristna kyrka med 1,2 miljarder medlemmar. Hur många av dessa som själva tar till sig påvens idéer och själva ser brobygge med islam som en god idé återstår att se.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!