Hjärtslagsgräns vid abort föreslås i USA

The Memorial of Unborn Children II av Martin Hudáček.

I flera amerikanska delstater föreslås nu att lagen ska ändras så att det blir förbud för abort i samband med att fostrets hjärta börjar slå.

Abortfrågan har sakta men säkert blivit mer och mer aktuell under president Trumps administration. Å ena sidan har vänstern forcerat ännu liberalare lagar medan konservativa arbetar för att skydda det ofödda livet. I New York ändrades nyligen lagen så att kvinnan kan göra abort fram till att fostret föds om hon vill, en lag som applåderades högljutt av politikerna.

I andra delstater läggs det fram lagförslag som går ut på att skydda det ofödda livet. Till exempel har republikanen Micha van Huss presenterat en lag i Tennessee som skulle innebära att abort förbjuds efter att fostrets hjärta har börjat slå.

– En av våra grundläggande skyldigheter som styrande är att skydda våra medborgare. Och dödandet av våra medborgare måste stoppas.

Liknande förslag har lagts fram i Ohio, Kentucky och South Carolina. I North Dakota, Arkansas och Iowa har sådana förslag tidigare röstats igenom, men demokraterna har då överklagat dem till domstol och fått rätt med hänvisning till det kända rättsfallet Roe mot Wade 1973, då den federala Högsta domstolen bestämde att fri abort är en konstitutionell rättighet i USA.

Roe mot Wade togs upp på nytt 1992 varpå domstolen bekräftade sin tidigare dom. Problemet med lagen är att den säger att fri abort är en rättighet så länge barnet inte är livsdugligt. Exakt vad det innebär rent lagtekniskt är själva knäckfrågan.

Hittills har dock lagförslag som van Huss inte drivits igenom. Ett nytt hopp för ja-till-livet-rörelsen är dock den nya sammansättningen i Högsta domstolen, som tack vare Donald Trump nu har en konservativ slagsida. Förhoppningen är att man återigen ska få Roe mot Wade prövat och därmed stänga dörren för fria aborter.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!