Gränskontrollerna förlängs – till vilken nytta?

Underbemannade och utan adekvat utrustning försöker gränspolisen göra sitt jobb så gott de kan. Foto: Polisen

I dag meddelade regeringen att de beslutat att förlänga gränskontrollerna i ytterligare tre månader. Frågan är vad det spelar för roll.

Visst är det en fin tanke, att Sveriges regering vill ha kontroll över gränsen eftersom stora delar av EU läcker som ett såll? Folk som ingen har någon aning om varifrån de kommer eller vilka de är kan fritt ströva runt på vår kontinent. Det är orsaken till förlängningen och inrikesminister Mikael Damberg (S) säger i regeringens pressmeddelande:

– Sverige är ett av en handfull länder som fortsätter att ha inre gränskontroller med anledning av bristande gränskontroller vid Schengens yttre gränser.

Det är polismyndigheten som har uppdraget att genomföra gränskontrollen och här blir det problematisk. Ansvariga för gränspolisen har nämligen själva under senare tid konstaterat att man inte har någon som helst koll ens gällande personer som kommer från utom EU.

Gränspolisen är underbemannad och saknar både lokaler och utrustning för att göra sitt jobb. Gränspolisens tidigare huvudskyddsombud för region Stockholm har tidigare larmat justitiedepartementet om detta. Inte nog med det. EU har också sågat det svenska gränsskyddet vid fotknölarna. I en rapport (som regeringen försökte mörka) listades 95 punkter med brister inom organisering och ledning, resurssättning, kompetensnivåer, arbete med riskanalyser och it- och teknikstöd. Ja överallt alltså.

Att förlänga de inre gränskontrollerna låter ju fint, men det tjänar inte så mycket till, speciellt eftersom det inte ens finns resurser att kontrollera den yttre gränsen.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!