Förklaringen till det låga förtroendet för pensionssystemet är oseriösa aktörer inom premiepensionerna, och en ökad livslängd, enligt Dan Adolphson Björk som är trygghetsekonom på AMF.
— Under det senaste året har det varit svarta rubriker om skojare, oseriösa aktörer för premiepensionen. Den andra saken som påverkar i stor utsträckning är att med stigande medellivslängd så faller den allmänna pensionen.
Allt fler kommer behöva dela på pensionen i framtiden. 2028 beräknas det finnas 50 procent fler i landet över 80 år än idag.
Osäkerheten har lett till att allt fler tar ut sin pension i fem- eller tioårsperioder istället för livet ut för att kunna använda pengarna medans man är frisk, eller helt enkelt för att garantera att man får ut den pension man faktiskt betalat in.
Att livslängden ökar, samtidigt som de flesta fortfarande väljer att gå i pension i 65-årsåldern påverkar givetvis pensionerna negativt. Men vad Adolphson Björk inte nämner är invandringens påverkan.
På Pensionsmyndighetens hemsida försöker man bemöta ”missuppfattningen” om att invandrare dränerar pensionssystemet. Det är ingen fara, låter man hälsa. Förvisso påverkar invandrarnas låga medelinkomst pensionssystemet negativt, men över tid kommer detta ordna sig eftersom de flesta som kommer hit är unga. Pensionerna kommer bli lägre men ”stabilare” när fler arbetar, och eftersom de flesta invandrare är unga så kommer det dröja innan vi ser någon förändring.
Att arbetslösheten bland invandrare är skyhög nämner man givetvis inte.