För första gången har det vetenskapligt bevisats att män och kvinnors hjärnor skiljer åt sig redan i fosterstadiet.
Många, även så kallade forskare, hävdar idag att de skillnader som finns mellan könen endast beror på samhällets krav att vi måste anpassa oss till gamla unkna könsroller. Vi föds alla identiska, säger man, men pressas in i en förtryckt kvinnoroll och en förtryckande, och ”toxisk”, mansroll.
Studie efter studie har dock visat att detta inte stämmer, och nu har det kommit ytterligare en. Genom att undersöka hjärnan på 118 foster har ett forskarteam från USA sett skillnader redan tidigt i fosterstadiet. Skillnaderna rör främst hur hjärnan är uppbyggd. Studien visade att kvinnornas nätverk av neuroner sträcker sig längre i hjärnan än mäns, och har alltså längre ”kommunikationsvägar”.
Exakt vad detta innebär rent konkret vet man inte, men det skulle kunna förklara varför män lättare blir påverkade av sin miljö än kvinnor, men detta är bara teorier.
För att förstå att män och kvinnor är olika behövs det givetvis inga studier. Det räcker med ett besök i verkligheten, eller varför inte titta på den utmärkta dokumentären Hjernevask?