Elförbrukningen i Sverige och världen stiger snabbt, och med den märkliga satsningen på elbilar kommer den stiga än snabbare. En miljövänlig och framtidssäker lösning på detta är att bygga ut och utveckla kärnkraften. Därför satsar Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) 30-60 miljoner inom detta område.
Kärnkraften behövs för att hålla nere användningen av fossila bränslen i en ”övergångsperiod”. Vad som ska komma efter kärnkraften vet inte SSF, eller någon annan heller. Det finns idag inget realistiskt fossilfritt alternativ, och förhoppningsvis blir övergångsperioden permanent.
SSF föreslår att pengarna ska gå till att utveckla fjärde generationens kärnreaktorer. Dessa reaktorer har redan kommit långt i utvecklingen men är ännu inte klara för att sättas i bruk. De har många fördelar jämfört med dagens kärnkraft. Avfallet är endast radioaktivt i några decennier och man beräknar få ut flera hundra gånger mer energi ur dem. Man kan även använda kärnavfall från andra reaktorer som bränsle. Det innebär att kärnkraft kan räknas som en förnyelsebar energikälla.
Det vore givetvis önskvärt att Sverige satsade betydligt mer pengar på en riktigt miljövänlig energikälla som kärnkraft, men 60 miljoner är en bra början,