Det är mycket svårt att få vittnen till gängrelaterad brottslighet att prata med polisen. För att råda bot på detta har man tagit inspiration från England där det utbildas ”Family Liason Officers”, på svenska kallat ”anhörigpoliser”. Det rör sig om specialutbildad personal som arbetar med att bygga upp relationer med brottsoffrens familjer. Efter att ha testats i några år anses konceptet vara lyckat och ska nu bli ett fast redskap i kampen mot gängbrottslighet.
FLO-metoden, som den egentligen kallas, har i en studie av Gunnar Appelgren visat sig vara en tydlig framgångsfaktor. Gängrelaterade mord är ofta svåra att utreda och uppklarningsprocenten är låga 20 procent, jämfört med 90 procent för andra spaningsmord.
Idag finns 32 specialutbildade poliser och deras uppgift är att kontakta och bygga förtroende med brottsoffrens familj. De följer med dem hela vägen via förhör, utredning och rättegång. En viktig del i deras arbete är att förklara precis hur en utredning går till och vad polisen kan bistå med för hjälp.
Även om det är för tidigt att säga exakt hur framgångsrik FLO-metoden varit anses den redan vara så pass bra att den nu kan permanentas och fler anhörigpoliser kommer utbildas vid årsskiftet.