De drastiska och ofta oåterkalleliga behandlingar som ges till unga med könsdysfori är sannolikt Sveriges största sjukvårdsskandal genom tiderna. Sven Román är läkare och specialist på ungdoms- och barnpsykiatri och har lång erfarenhet av psykisk ohälsa bland unga. I en insändare till Dagens Nyheter varnar han för det ovetenskapliga sätt könsdysfori behandlas i dagens sjukvård och ställer krav på förbättring.
Vi befinner oss i en epidemi av könsdysfori. Antalet barn och unga som plötsligt känner att de är födda i fel kön har ökat lavinartat på bara några år. Sven Román ser stora likheter med spridningen av självskadebeteende på 90-talet där man såg att det spreds först via SMS, sedan via sociala medier och än mer när smarta telefoner blev vanliga.
Barn och ungdomar påverkar varandra. Psykiska sjukdomar smittar precis som andra, men de tar andra vägar.
Efter några år av experimenterande med olika behandlingar fann man att psykoterapi fungerade bäst mot självskadebeteende. Med detta vetenskapliga synsätt lyckas man ofta få patienterna att sluta skada sig själva efter tre månaders behandling.
När det gäller könsdysfori är man betydligt mindre vetenskaplig. Starka hormonbehandlingar och kirurgiskt avlägsnande av bröst och könsorgan sätts in allt för tidigt, menar Román. Eftersom tre av fyra patienter med könsdysfori även lider av andra psykiatriska åkommor som autism, ätstörningar och panikångest bör man börja behandla dessa, eftersom där finns evidensbaserad vård. I många fall försvinner även könsdysforin efter behandlingen.
Román avslutar med att påpeka att hjärnan inte kan anses färdigutvecklad förrän i 25-årsåldern måste all könskorrigering av yngre patienter genast upphöra, och en oberoende utredning av denna ”sannolikt största sjukdomsskandalen i vårt lands historia” tillsättas.