För bara 100 år sedan – ja, senare än så också – genljöd Sverige av patriotisk sång och patriotiska dikter som hyllade såväl nationen som folket; hembygden och det svenska. I denna podd reser vi tillbaka till denna tid och plockar fram några väl valda alster.
Magnus Söderman och Jalle Horn undersöker den tid i Sverige som kännetecknas av en patriotism utan krusiduller. Det svenska skulle hyllas och framställas med de vackraste ord. Ung som gammal sjöng sånger som gjorde dem medvetna om deras band med landet och det folk de var en del av. Den nordgermanska frihetsandan hyllades också, vilket visas tydligt i Strandbergs Vårt fria ord och det var inte tu tal om annat än att detta skulle försvaras, vilket Paul Nilssons Hemvärnssång tydligt visade.
Förutom några prov på den tidens patriotiska sånger och dikter diskuterar Söderman och Horn också den tiden då dessa verk skrevs och hur nationalism och patriotism då förstods. Jalle Horn bevisar också att den nationella idén absolut inte är nymodighet från 1900-talet, utan att vi kan finna spår av den redan på 1300-talet. Den stora frågan är om du som lyssnar också kommer känna behovet av att hämta grepen.