God Jul på er, och gör nu allt det där goda och mysiga som du brukar göra. Ge blanka hundan i dystergökar som genom sina dumma påståenden och kulturföraktande utspel gör allt vad de kan för att få dig att tveka om våra traditioner.
Till exempel i lördags då programledaren i SR-produktionen Ring så spelar vi ställer frågan: ”Tycker du det är roligt eller är det ett tvång med Jul?” I telefon hade Sveriges Radio en dalmas på tråden, och han svarade tryggt att han gillade julen. Så kunde man slappna av där man satt vid frukostbordet. Vi tycker det är roligt med julen.
Hur kan man bara komma på tanken att våra älskade traditioner skulle vara ett ”tvång”, något har på riktigt gått snett när den frågan slungas ut i etern. Vad är vi som folk om vi inte har något, om vi inte genom vår uppväxt får till livs vår kultur och våra traditioner. Tänk tanken om vi inte hade något, inte någon skillnad, inga berättelser eller fester och högtider, utan varje dag var den andra lik år ut och år in.
I alla tider har alla folk haft något att samlas kring, nutidsmänniskan är inte speciellt ny utan vi är alla bärare av vad som skapats för länge sedan. Hur i alla sina dar skulle traditioner ens kunna vara ”tvång”. Goda traditioner för man vidare med glädje till de yngre, de flesta av oss skulle aldrig kunna tänka sig att göra annorlunda utan vi mår bra av att göra julen såsom vi älskade att ha det när vi var små.
– Var så goda, smaka en pepparkaka, nej nej ni får inte gå utan att ha smakat något av våra gotter för går ni utan att smaka då tar ni julen ur huset. Och så håller vi på, vi håller på traditionerna. Det städas i vinklar och vrår, det letas i vind och i källare reda på allt det där pyntet som man håller kärt. Mycket har man köpt själv, eller pysslat ihop med barnen när de var små, och en del kommer kanske från föräldrahemmet och minns om när man själv för en sådär 100 år var barn.
Mera jul, pynta på hej och hå, baka och griljera, men, ibland kan man falla för att förenkla och dra in på en del av de där kakorna som ”måste” finnas till jul. Minns den där gången som jag rationaliserade bort en chokladrulltårta med smörkräm blandat med cocktailbär och rom. Dottern som skulle hämta upp julegotter kom upp från matkällaren besviken som bara den kan bli som är en riktig hängiven julälskare. Jag lovade skamset att aldrig låta bli att baka det som är jul för oss.
Jag kommer även ihåg, då dottern efter hon flyttat hemifrån kom hem och tillsammans med lillebror och pyntade om. Jag hade å det grövsta ”underpyntat”, enligt henne. Så blev det så att näst intill allt kom fram och upp på bord, väggar och valv. Mor i stugan fick än en gång backning då det inte finns något som är lagom, utan mycket jul ska det vara.
Sen går tiden och det kan inte hjälpas, något går ur tiden. Hos oss har grisatassar gjort sorti, inget som saknas men när jag nu sitter här och tänker på grisens fötter kommer jag även att tänka på min kära mormor. Jag hade önskat att jag än mer än vad jag gjorde tog tillfället i akt att lära mig av den äldre generationen.
Min mormor hon kunde laga mat hon, att ta hand om en slaktad gris var inget konstigt alls, såklart kokte och griljerade hon grisatassarna med van hand. Jag har som barn och ung kvinnan tittat på hur mormor gjorde när hon krafsade och sköljde grisfötterna mellan tårna för att dessa sedan sakta koktes i saltat vatten med några lagerblad och pepparkorn. Sen var det grishuvudets tur att hamna i grytan, färdigkokt plockades köttet ur och lades i en skål där köttet pressades till sylta. Gott!
Brunkål kära vänner, den måste finnas på ett skånskt julbord, rödkål äter vi till Mårten Gås i november, och grönkål är inget som en skåning förstår sig på. Sen fortsätter vi med rökt lax, löksill, julanjovis, ål, leverkorv, sylta, rödbetssallad, gräddost, köttbullar, prinskorv, skinka, senap, vörtbröd, lutfisk med senapssås och till efterrätt risgrynsgröt med saftsås…..koka rejält med gröt så att det blir över till juldagen för det behövs till Ris à la Malta med hallon eller körsbärssås. Snåla inte med vispgrädden. Hoppsan jag höll på att glömma, Jansson!
Vi äter och vi myser som allra mest till jul, sen när den härliga julen är över då körs den ut av Knut, men innan dess laddar vi om med Nyårsfest. Livet kan vara en fest, det blir vad man gör det till och skämmes SR som ställer idiotisk fråga om ”jultvång” vi kan ju kontra med en annan fråga: Tycker du det är roligt eller ett tvång med Sveriges Radio?
Men gott folk strunta i folk och kulturföraktande gammelmedie-programledare, nu öser vi på med allt vi tycker är gott och härligt såhär i juletid.