En Svegotartikel i förra veckan berättade att återställning efter steriliseringsoperationer inte längre görs gratis av Karolinska sjukhuset i Huddinge. Män som har stått i operationskön blir förtvivlade av beskedet. Vad kan man dra för moraliska slutsatser av den något bisarra nyheten?
En av många roliga Berglinstrippar (serietecknaren Berglin alltså) inleder med att undra varför man måste ha ett personbevis med sig när man ska sterilisera sig. När sjuksyrran ropar upp Malte svarar en person i väntrummet: ”Eh… brorsan fick ett knäck i Malmö. Jag är här i hans ställe.”
När det skrevs för halvannat decennium sedan var det inga problem att med skojfriskt och snillrikt sinnelag skämta om t.ex. steriliseringar. Nu får man nog, om man drar en dylik vits, transgänget och hela tycka-synd-om-ligan på sig snarast och med dem hela PK-paketet.
För att utmana ödet ser jag följande humoristiska bild framför mig (tyvärr i ord eftersom jag inte kan teckna ens en snögubbe). Som inför ett hallelujamöte á la 2015 står progressiva, klimaträddande steriliseringssugna män i lång kö utanför kliniken. Där säger en till en annan: ”I klimatets namn har jag tagit ett underbart beslut”. I en annan rad lunkar dem som har blivit återställda i kö ut från kliniken. Där säger en nisse: ”Ä, det var inte min grej, liksom, men jag gjorde i alla fall en insats för … ja nåt viktigt.”
Svegotartikeln berättar att antalet steriliseringsoperationer har ökat på sistone – en politisk trend kallar vissa det för, säkert med rätta – liksom därmed antalet som ångrar sig och vill återställa ingreppet. De flesta av oss är förundrade över den möjligheten, men tydligen lyckas ca 50 procent av alla återställda skapa barn igen. Fast operationen är komplicerad och därmed mycket dyr (till skillnad från steriliseringen som är enkel och billig att utföra), varför den på de flesta kliniker kostar en rejäl slant för patienten, ca 40 000 kronor. På Karolinska sjukhuset i Huddinge har det dock varit gratis länge, tills nyligen eftersom sjukhuset nu har tagit bort den sortens operationer från sitt utbud.
Därmed har de ångerfulla som stått i kö fått ett negativt besked i brevlådan. Det är inte gratis för dem längre. SVT har intervjuat en person, som berättar hur han reagerade på beskedet. Han bara grät under veckans gång, och tyckte att allt var jättejobbigt.
Hur påverkas ett samhälle – en civilisation – när fler och fler beslut går att ångra? Vet mer, läs vidare. Logga in på din Svegot Plus eller teckna en prenumeration nedan.