Efter de senaste årens uppmärksammade skogsbränder har det vid flertal tillfället visat sig att MSB och civilförsvaret inte kan hantera större skogsbränder utan hjälp från EU. De utländska brandflygen visade sig vara avgörande i bekämpningen av de stora bränderna. Nu har MSB beslutat att inleda köp av egna flygplan. Men är det verkligen rätt prioriteringar?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nu beslutat att inleda förhandlingar om upphandling kring två mindre plan som ska kunna hjälpa till när Sverige ställs inför större skogsbränder som behöver släckningsassistens från luften. Flygplanen ska vara i drift redan i år, med möjlighet att utöka flygflottan till fyra flygplan 2021.
Flygplanens som hämtar vatten i havet och sjöar är så kallade vattenskopande och ska ha en kapacitet på 3000 liter vatten.
Är detta verkligen rätt prioriteringar?
Att Sverige behöver upprusta sitt brandförsvar är bara att konstatera. Vi kan i nuläget inte bekämpa stora skogsbränder som under sommaren 2018. Inte utan hjälp från EU-gemensamma katastrofteam, en plattform som sammankopplat MSB med liknande myndigheter i övriga EU. Och vid en första anblick är det inte konstigt att dra slutsatsen att Sverige behöver sina egna brandbekämpade flygplan. För vi kan helt enkelt inte låta oss bli beroende av att Italien och Frankrike har kapacitet att låna ut sina plan till oss.
Sverige förfogar idag över sex stycken TP 84 Hercules som har en lastkapacitet på 20 ton per flygplan samt en förmåga att landa på relativt korta och terrängfyllda landningsbanor. Om man istället lät privata aktörer utveckla ett system som gjorde det möjligt att tanka Herculesplanen med vatten skulle inte MSB behöva belasta oss skattebetalare med ännu en dyr utgift. För den kostnaden som det kostar att köpa två, möjligtvis fyra mindre flygplan som kommer innebära löpande underhåll och service så kan man säkerligen utrusta existerande flygfält med tankmöjligheter för Hercules.
Men det är klart, detta innebär så klart ett samarbete mellan olika myndigheter och att man möjliggör att privata aktörer är med och utvecklar samhällsskyddet. Detta är nog svårt med en chef som Dan Eliasson. Lättare då att låta staten göra som vanligt. Dyra och ineffektiva affärer med skattebetalarnas medel.