Nyanlända är en kategori som växer. Nu visar det sig att ytterst få av dessa faktiskt hamnar i arbete eller sysselsättning. Endast 6,1 procent hade vad man kan kalla ett vanligt jobb.
Invandrare som kommer till Sverige kan ingå i någonting som kallas för ”etableringsfasen”. Tanken är där att man ska snabbare integrera sig för att komma ut på den svenska arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen slutade dock att anvisa om så kallade extratjänster förra året. Enklare arbeten inom offentlig och ideell verksamheten. Dessa jobben har tills nu varit skattefinansierade.
Och som ett brev på posten så sjönk antalet nyanlända som hittar sig ett arbete.
2018 var siffran 38 procent, men ifjol sjönk den med sju procentenheter till 31 procent.
Inom dessa nyanlända som hamnat i sysselsättning är det enbart en liten del av dessa som faktiskt har ett riktigt arbete. Endast 6,1 procent av de sysselsatta har ett arbete som inte är skattefinansierat.
SVT rapporterar:
Förra året hade 6,1 procent av invandrarna ett icke-subventionerat arbete efter 90 dagar, en minskning från föregående år då andelen var 6,6 procent. 24,5 procent hade fått en subventionerad anställning i form av så kallat nystartsjobb eller extratjänst.
Det är inte för inte som man undrar, hur ska de rädda våra pensioner när de inte ens är kapabla att skaffa sig ett vanligt arbete?